Και επισήμως στην Κομισιόν ο Αβραμόπουλος



Ο  νυν υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην νέα Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στον επικεφαλής της Κομισιόν με την οποία τού ανακοινώνει ότι το χρίσμα λαμβάνει ο νυν υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η επιλογή Αβραμόπουλου, στην οποία συμφωνεί και ο κ. Βενιζέλος, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών της, συνιστά μία μη αμφισβητούμενη και, τουλάχιστον, ισοδύναμη εναλλακτική έναντι αυτής της κ. Μπακογιάννη, ακυρώνοντας έτσι ενδεχομένη κριτική που θα μπορούσε να ασκηθεί για τη μη επιλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Κι αυτό γιατί ο νυν υπουργός Αμυνας και πρώην Εξωτερικών είναι αντιπρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί ισχυρές επαφές με το εξωτερικό και διαθέτει τη διεθνή εμπειρία αλλά και το βιογραφικό για να αντεπεξέλθει σε μία Επιτροπή γεμάτη από πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πληροφορίες περί επικείμενης συνάντησης των δύο ανδρών σήμερα, όλα φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιηθεί εδώ και ώρες. Σαμαράς και Αβραμόπουλος είχαν την προηγούμενη Πέμπτη συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μέχρι και τη σημερινή τελική ανακοίνωση ήταν προφανώς σε ανοιχτή γραμμή.
Ζήτημα άμεσων αλλαγών στην κυβέρνηση δεν υφίσταται δεδομένου ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Άμυνας μέχρι την επίσημη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου. Η αναμενόμενη δε παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου από τη θέση του βουλευτή αναμένεται να φέρει στη Βουλή τον κύριο Θανάση Πλεύρη, πρώτο επιλαχόντα στην Α' Αθήνας στις εκλογές Ιουνίου του 2012.
Το «όχι» στη Μπακογιάννη
Η κα Μπακογιάννη δέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και της ανακοίνωσε ότι δεν επελέγη:
- Δυστυχώς, Ντόρα, δεν γίνεται, φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
- Εντάξει πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι, φέρεται να απάντησε η πρώην υπουργός, η οποία σε συνομιλητές της χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Σαμαρά.
Νωρίτερα, είχε απορριφθεί το σενάριο κεντροαριστερής υποψηφιότητας (Δαμανάκη, Κούρκουλας, κλπ.).
Το παρασκήνιο
Η υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, παρά το βιογραφικό της, συνάντησε εξαρχής σημαντικές αντιστάσεις, τις οποίες, εν μέρει, τροφοδότησαν και οι δικές της πρωτοβουλίες ως προς την προώθηση της υποψηφιότητάς της αλλά και το ενδεχόμενο αντίστοιχων πρωτοβουλιών ως Επιτρόπου. Αντιστοίχως, το σενάριο για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη προσέκρουσε στις πολλές επιφυλάξεις και στην «πικρή» τελική γεύση που άφησε η συνεργασία με κάποιους εκ των επιτελών του Μαξίμου, κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Ανάπτυξης.
Κατ’ αντιστοιχία η εκδοχή μιας «κεντροαριστερής» υποψηφιότητας είτε αυτή αφορούσε τη νυν Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη, είτε τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλα, είτε, εσχάτως, την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, είναι δεδομένο ότι θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά από τη στιγμή που κυκλοφορεί, ως σενάριο, το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να προτείνει κεντρώο ή αριστερό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε μερικούς μήνες από σήμερα. Πάντως, στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, όχι μόνον της κεντροαριστεράς, η πιο ισχυρή ήταν, μέχρι πρότινος, αυτή της κ. Μαρίας Δαμανάκη. Πέραν της υποστήριξης Βενιζέλου, ο οποίος και επεδίωκε να σηματοδοτήσει ότι είναι ο... κορμός του ΠΑΣΟΚ από τον οποίο ανθίζει η κεντροαριστερά, η κ. Δαμανάκη συγκεντρώνει μία σειρά από χαρακτηριστικά: είναι γυναίκα, όπως ζητούσε ο κ. Γιουνκέρ για να επιτύχει την... ισορροπία στην Κομισιόν, και, ως απερχόμενη Επίτροπος, μπορούσε να εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο, σε κάθε περίπτωση «βαρύτερο» από αυτό της Αλιείας που έχει σήμερα.
kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις