Τι θα κάνει για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ο Ερντογάν

Image
Με τα πιθανά σενάρια των επόμενων κινήσεων του Τούρκου Προέδρου στα Ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό ασχολείται άρθρο γνώμης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  που δημοσιεύει η εφ/δα Today’s Zaman και στο οποίο περιλαμβάνονται οι γνώμες Ελλήνων και Τούρκων πανεπιστημιακών/αναλυτών. 

Πρόκειται για άρθρο γνώμης της κ,. Ηλιάνας Μαγρά, με τίτλο «Greek – Turkish ties in “New Turkey” depend on President Erdogan’s next move»:Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Kadir Has της Κων/πολης, κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου, η «Νέα Τουρκία» του Ερντογάν έχει να κάνει πιο πολύ με έναν «τουρκικό οριενταλισμό παρά με οτιδήποτε ευρωπαϊκό». Πρόκειται για μια πολιτική η οποία ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του νέου Π/Θ Νταβούτογλου. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν ο Πρόεδρος Ερντογάν επιλέξει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην πολιτική σε αντίθεση με τους προκατόχους του, εκτιμά ο κ. Τριανταφύλλου.

Από την άλλη, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Μέσης Ανατολής, κ. Ταλίπ Κιουτσιούκτζαν, εκτιμά ότι ο Πρόεδρος θα ασχοληθεί περισσότερο με την εξωτερική πολιτική, με το brand name  της Τουρκίας και με την σύσφιξη των σχέσεων με άλλα κράτη, ενώ το Π/Θ θα ασχοληθεί με την εσωτερική πολιτική. Παρόλο που ο Ερντογάν επέλεξε η πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος να είναι στην «ΤΔΒΚ», η Τουρκία, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφύγει να εμπλακεί σε περαιτέρω συγκρούσεις, τη στιγμή ιδιαίτερα που οι σχέσεις με τον γείτονά της είναι σταθερές, εκτιμά ο κ. Κιουτσούκτζαν.

«Η Ελλάδα δεν είναι πραγματικά στην τουρκική ατζέντα», σχολιάζει ο καθηγητής του Παν/μίου Kadir Has της Κων/πολης, κ. Σολί Οζέλ. Πρόκειται για μία άποψη που συμμερίζονται αρκετοί ακαδημαϊκοί.

Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δείχνει ότι προτίθεται να συμβιβαστεί στο Κυπριακό ή στο ζήτημα του Αιγαίου, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται εξίσου  απρόθυμος να λάβει οποιαδήποτε δράση για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

Ο κ. Θάνος Ντόκος του ΕΛΙΑΜΕΠ, θεωρεί ότι υπάρχουν τρία σενάρια αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Ερντογάν ως πρόεδρος αναφορικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Ο Ερντογάν, ως πρόεδρος του τουρκικού λαού, θα οδηγήσει την Τουρκία σε εσωτερική σταθερότητα, ενώ ο Ερντογάν, ως πρόεδρος μόνο των ψηφοφόρων του, θα οδηγήσει σε εσωτερική και εξωτερική αστάθεια. Το χειρότερο σενάριο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το τρίτο, εκτιμά ο Ντόκος, ήτοι ο Ερντογάν, ως Πρόεδρος – ηγεμόνας, που θα ασκήσει πίεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ούτως ώστε να αναζητήσει μία συμφωνία παρά μια μετριοπαθή πολιτική.

Η Ελλάδα, από την άλλη, αναζητά σταθερότητα με τον πιο σημαντικό γείτονα της, γράφει η αρθρογράφος κ. Η.Μαγρά. Η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια στην Ελλάδα για νέα προβλήματα. Οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια αντίληψη στην αναζήτηση σταθερότητας ενώ η απροθυμία δημιουργίας εντάσεων φαίνεται να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα διατήρησης ενός θετικού περιβάλλοντος διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς πίεση από καμία πλευρά για το ζήτημα της Κύπρου και του Αιγαίου. Αν και το πολιτικό τοπίο φαίνεται να αλλάζει μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες, φαίνεται ότι οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ τους από δω και στο εξής θα αποφευχθούν. 

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις