Η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

 41 παραβιάσεις έκανε την Πέμπτη η τουρκική αεροπορία. Έξι τουρκικά F-16 πέταξαν επί μισή ώρα πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 5.000 ποδών
 Ο υπουργός Άμυνας διέταξε αμέσως να γίνει η αιφνιδιαστική άσκηση «Πυρπολητής», η οποία προέβλεπε ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα

Η ξαφνική άνοδος στο θερμόμετρο της έντασης από την Τουρκία προβληματίζει την Αθήνα. 41 παραβιάσεις σε μία ημέρα -την Πέμπτη- έκανε η τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο. Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν... αποτυπώνουν την ένταση των προκλήσεων. Που ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έξι τουρκικά F-16 πέταξαν επί μισή ώρα πάνω από ελληνικά νησιά σε ύψος 5.000 ποδών. Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, με πολλά χαμόγελα βρισκόταν στο γραφείο του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα, ο οποίος μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο, τον υποδέχτηκε στο Πεντάγωνο. Από τη μια διπλωματικά χαμόγελα και από την άλλη ένταση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια στο Αιγαίο.

Λίγες ημέρες πριν από το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων, είχε προηγηθεί η πτήση - πρόκληση του ίδιου του αρχηγού της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Ο πτέραρχος Οζτούρκ πέταξε με διθέσιο F-16 σε σχηματισμό με άλλα πέντε μαχητικά στον κάθετο άξονα από Λέσβο μέχρι σχεδόν το Καστελόριζο, κάνοντας συνολικά 20 παραβάσεις και παραβιάσεις. Η πτήση του Τούρκου αρχηγού καταγράφηκε σε βίντεο που «ανέβηκε» στην επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορίας τους. Η πτήση μάλιστα χαρακτηριζόταν ως... «επιθεώρηση» του Τούρκου αρχηγού!

Στην πραγματικότητα, όπως έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες ήταν η απάντηση της Άγκυρας στην πτήση του Έλληνα ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια!

Σε αυτό το κλίμα πρέπει να προσθέσουμε και τη δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία μεταξύ της νύχτας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και της ημέρας της ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού στις 26 Ιανουαρίου φοβόταν ότι θα ξεσπάσει κάποιο συμβάν στο Αιγαίο που θα μετατραπεί σε κρίση. «Προσωπικά, το θερμό επεισόδιο το φοβόμουν στο διάστημα μεταξύ της νίκης στις εκλογές από τον Τσίπρα και την ανάληψη της πρωθυπουργικής του θέσης. Σε αυτό το κενό... Οι Τούρκοι όταν μας βρίσκουν αδύναμους και εν κενώ κάνουν πάντα κάποιο επεισόδιο. Θυμηθείτε και τα Ίμια...», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας στη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου. Έχουν βάση οι ελληνικές ανησυχίες; Χωρίς αμφιβολία, ναι. Οι Τούρκοι έχουν μια ανησυχητική κινητικότητα στο Αιγαίο, η οποία δεν επιτρέπει στην Αθήνα να εφησυχάζει. Γι' αυτό και ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος τα ξημερώματα της Τρίτης μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στο Αμπου Ντάμπι, διέταξε να γίνει η αιφνιδιαστική άσκηση «Πυρπολητής», η οποία προέβλεπε ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, αλλά και της αεράμυνας της χώρας. Επιβιβάστηκε και ο ίδιος σε ελικόπτερο για να παρακολουθήσει από αέρος την άσκηση.

Τι λέει ο Καμμένος

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους επεσήμανε ότι από την ημέρα σχηματισμού της νέας κυβέρνησης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει δει με «συμπάθεια» την τοποθέτηση του Π. Καμμένου στο Πεντάγωνο και αυτό προκύπτει από σειρά δημοσιευμάτων τα οποία τον παρουσιάζουν ως «ακραίο εθνικιστή».

Η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει να εκμεταλλευθεί την πίεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω του διαφαινόμενου οικονομικού αδιεξόδου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

(REAL NEWS 01/03/2015 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)

staratalogia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις