Πολιτική κόντρα για τα συνθήματα των ΟΥΚάδων περί κατάληψης της Πόλης στην παρέλαση

Πολιτικές διαστάσεις έχουν λάβει τα συνθήματα που ακούστηκαν από παρελαύνοντες κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα την Τετάρτη: Ειδικά το θέμα των συνθημάτων από τα τμήματα των OYK για κατάληψη της Κωνσταντινούπολης κατά την παρέλαση στην Πανεπιστημίου προκάλεσε την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ έφερε για μια ακόμη φορά αντιμέτωπους το ΠΑΣΟΚ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.


Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε μεν να κατονομάσει τα τμήματα των ΟΥΚ αλλά μίλησε για καταδικαστέα συνθήματα. 

«Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στη χθεσινή παρέλαση, είναι διάφορα συνθήματα πού ακούστηκαν από διάφορες ομάδες παρελαυνόντων. Δεν ξέρω από ποιους ήταν. Τέτοια συνθήματα είναι καταδικαστέα από την ελληνική κυβέρνηση και προφανώς φαντάζομαι και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν τα απαραίτητα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια πράγματα» τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης. 

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου είχε μιλήσει για «πρόκληση στη Δημοκρατία». Σε ανάρτησή της στο Facebook, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα: 

«Tα συνθήματα των ΟΥΚ στην παρέλαση της 25/3 είναι μια ευθεία πρόκληση για τη δημοκρατία. Μαθαίνω για τα συνθήματα των ΟΥΚ στη χθεσινή παρέλαση. Μου φαίνεται εξαιρετικά ανησυχητικό και αδιανόητο να μείνουν χωρίς τιμωρία. Είναι δυνατόν; Στην παρέλαση, μονάδες του ελληνικού στρατού, φωνάζουν "Και το όνειρο μας είναι, στην Πόλη εμείς να μπούμε, σημαία να υψώσουμε, τον ύμνο εμείς να πούμε"; Είναι ευθεία πρόκληση για τη δημοκρατία. Και μας θυμίζει πόσο επείγον είναι το ζήτημα της κάθαρσης του στρατού από τους φασιστικούς και ακροδεξιούς θύλακες που παραμένουν ισχυροί. Η ατιμωρησία (και σε αυτή την περίπτωση) τους εκτρέφει».

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε στο Twitter: 

«Τα εθνικιστικά συνθήματα των ΟΥΚ στην παρέλαση είναι αντίθετα με την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει φρένο».

Προς το τέλος της παρέλασής τους, βαδίζοντας πια στο ύψος του Οφθαλμιατρείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τμήματα των ΟΥΚ ακούστηκαν να φωνάζουν το εξής σύνθημα:

«Και το όνειρό μας είναι/
στην Πόλη εμείς να μπούμε,

σημαία να υψώσουμε/
τον ύμνο εμείς να πούμε»

 

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε και αυτό να καταδικάσει τα συνθήματα, επιτιθέμενο μάλιστα στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: 

«Τα ΟΥΚ φώναζαν στην παρέλαση στο Σύνταγμα συνθήματα αμφισβήτησης των υφιστάμενων συνόρων. Αλλά με τέτοιον ανεύθυνο Υπουργό Αμυνας τι άλλο θα περίμενε κανείς; Στο Αμερικανικό Κογκρέσο και για πρώτη φορά μπλόκαραν το ψήφισμα για την 25η Μαρτίου λόγω των Τζιχαντιστών που θα στείλει ο ανερμάτιστος υπουργός, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ιδεολογικός ανανεωτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα όμως πάνω από όλα είναι ο πολιτικοϊδεολογικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγη συστολή δεν υπάρχει; Γίνανε τυφλά υποχείρια του κ. Καμμένου; Θα ζητήσει κανείς ευθύνες από αυτούς που έδωσαν στα ΟΥΚ το "ελεύθερο" να διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας;» 

Αυτή η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που με σκληρή τους ανακοίνωση επιτέθηκαν προσωπικά στον Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος είχε διατελέσει και αυτός υπουργός Αμυνας. 

«Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον είδαν το βίντεο της παρέλασης με τα συνθήματα των ΟΥΚ όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Και παρασύρθηκαν βλέποντας το παλιό βίντεο...» αναφέρει σε απάντησή της στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα συνθήματα των ΟΥΚ, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Γιατί λοιπόν, τώρα ο υπερβάλλων ζήλος του κ. Βενιζέλου;» αναρωτιέται η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και σημειώνει: «Προφανώς, επειδή ενοχλείται από τις επιτυχείς πρωτοβουλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, τις οποίες ο ίδιος στάθηκε ανίκανος να αναλάβει».

Ερώτηση για τα συνθήματα σε Καμμένο και Κοτζιά από το Ποτάμι
Κοινή ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών για τα συνθήματα κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Με την ερώτησή τους οι δύο βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας να επιληφθεί του θέματος, «δεδομένου ότι αυτού του τύπου τα φαινόμενα έχουν συμβεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια παρελάσεων των προηγουμένων ετών και δεν θα έπρεπε να συνεχίζονται όταν τη διακυβέρνηση της χώρας την έχει αναλάβει ένα, κατά τα λεγόμενά του, αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι δύο βουλευτές του Ποταμιού θεωρούν ότι «τα εν λόγω συνθήματα, εκτός της βαλκανικής αισθητικής που αποπνέουν, έχουν καταδικαστεί από την ίδια την Ιστορία της χώρας, δεδομένου ότι η Μεγάλη Ιδέα έχει πάψει να αποτελεί γνώμονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας των γνωστών σε όλους καταστροφικών της αποτελεσμάτων».

Ενημέρωση ζήτησε ο Βαρεμένος

Ενημέρωση για το επεισόδιο  ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

 Οπως γίνεται γνωστό, με δελτίο Τύπου του Γ. Βαρεμένου, ο υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι διέταξε έρευνα για το γεγονός, υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι άνδρες των ΟΥΚ τραγουδούσαν απλώς το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή», που εκείνη την ώρα παιάνιζε η μπάντα, ενώ τα άλλα συνθήματα που αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορούν την περσινή παρέλαση, όταν ο ίδιος δεν ήταν υπουργός.

 Ο Γ. Βαρεμένος επεσήμανε στον υπουργό τη θέση του ότι στην αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας η αποφασιστικότητα πρέπει να συνοδεύεται από τη νηφαλιότητα, που υποδηλώνει αυτοπεποίθηση.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις