Σε πέντε νέα μέτρα οικοδόμισης εμπιστοσύνης συμφώνησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Σε πέντε νέα μέτρα οικοδόμισης εμπιστοσύνης συμφώνησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί
Λευκωσία, Κύπρος
Σε πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμφώνησαν στην σημερινή συνάντηση τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε τέσσερις ώρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Αϊντε, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν να εργαστούν περαιτέρω για τη διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων, κάνοντας αρχή με το οδόφραγμα Λεύκας και Δερύνειας.

Επίσης, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι εργασίες για ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας και των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας και να προχωρήσουν στη δημιουργία επιτροπής για την ισότητα των φύλων.

Ο κ. Αϊντε ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, οι οποίοι κάνουν έκκληση σε όσους έχουν πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων, να τις δώσουν για να δοθεί το ταχύτερο τέλος στο μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα.

Αναφορικά με τα οδοφράγματα, αυτό της Δερύνειας βρίσκεται στην ομώνυμη κωμόπολη της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1994 η Δερύνεια έγινε ανεξάρτητος δήμος. Το 75% του δήμου βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική κατοχή, δηλαδή σχεδόν όλη η καλλιεργήσιμη γη και η παραλιακή ζώνη. Στο οδόφραγμα έχουν καταλήξει πολλές αντικατοχικές πορείες. Τον Αύγουστο του 1996 δολοφονήθηκαν από Γκρίζους Λύκους και Τούρκους στρατιώτες οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Το οδόφραγμα της Λεύκας βρίσκεται στην κατεχόμενη κωμόπολη, που βλέπει τον κόλπο της Μόρφου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις