Λαβρόφ: «Και στρατιωτικό εξοπλισμό μεταφέρουν τα αεροπλάνα που στέλνει η Μόσχα στη Συρία»

Λαβρόφ: «Και στρατιωτικό εξοπλισμό μεταφέρουν τα αεροπλάνα που στέλνει η Μόσχα στη Συρία»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχθηκε την Πέμπτη πως τα ρωσικά αεροπλάνα με προορισμό τη Συρία, την είσοδο των οποίων στον εναέριο χώρο της απαγόρευσε η Βουλγαρία, μεταφέρουν τόσο στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και ανθρωπιστική βοήθεια. 


Η Μόσχα επέμενε μέχρι τώρα πως οι πτήσεις της στη Συρία μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. 

«Τα αεροπλάνα που στέλνει η Ρωσία στη Συρία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια (που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό), και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία.

«Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί εργάζονται στη Συρία, βοηθούν τον συριακό στρατό να μάθει να χρησιμοποιεί τα όπλα μας. Η Ρωσία δεν λαμβάνει αυτή τη στιγμή κανένα επιπλέον μέτρο» ενίσχυσης της παρουσίας της, είπε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί να σχολιάσει δηλώσεις που έκαναν στο Reuters δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λίβανο, σύμφωνα με τους οποίους ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Οι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δύση και σε κράτη του Κόλπου φοβούνται ότι η Ρωσία ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στον σύρο πρόεδρο. Η Μόσχα υποστηρίζει πως η στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στον συριακό στρατό είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

«Η απειλή που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος είναι προφανής... Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να αντισταθεί είναι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ρωσίας πως ο σύμμαχός της Άσαντ θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών.

Καμία συνάντηση δεν προβλέπεται ακόμη ανάμεσα στον Πούτιν και στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η Ρωσία δήλωσε πως έχει στείλει στη Συρία «στρατιωτικούς ειδικούς». Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Ρόιτερς πως η Μόσχα έχει στείλει έναν μικρό αριθμό δυνάμεων στη Συρία τις τελευταίες ημέρες. Αναλυτές αμυντικών θεμάτων στη Μόσχα λένε πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει επίσης να βρίσκονται εκεί.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε σήμερα πως εξελιγμένα ρωσικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A περιλαμβάνονται στα όπλα που έχουν σταλεί στη Δαμασκό.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις