Ο Πληθυσμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο - Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε ;



Γράφει ο Χρήστος Καλογερόπουλος - Βαλκάνιος  

Και ενώ η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα γίνεται όλο και ένα αυξανόμενο πρόβλημα, ειδικά πλέον τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή κρίση με άγνωστο ορίζοντα, η Τουρκία βλέπει να αυξάνεται ο πληθυσμός της σημαντικά χρόνο με το χρόνο.
Η αύξηση ή μείωση και ειδικά του ενεργού για εργασία πληθυσμού, είναι σημαντικότατα μεγέθη που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά όλους τους τομείς δραστηριότητας των χωρών και ειδικά την εθνική άμυνα, που παρά την τεχνολογική ανάπτυξη δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα άνθρωπο.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την IBNA, ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2015 έχει φτάσει σε 78.700.000 άτομα, έχοντας αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε ένα μόνο χρόνο. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τα τρία εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που έφτασαν στην Τουρκία με την Συριακή κρίση. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού που φαίνεται να είναι μόλις 31 ετών. Οι ηλικίες 0-14 είναι 24% του πληθυσμού και προβλέπεται να  φτάσει τα  18,8 εκατ. Ο πληθυσμός άνω των 65 ετών περιλαμβάνει μόνο το 8,2% του πληθυσμού, δηλαδή 6,5 εκατ. Το εργατικό δυναμικό της χώρας, που είναι οι ηλικίες 15-64 ετών αποτελούν το 67,8% του πληθυσμού και  υπερβαίνει τα 53.300.000 άτομα.


Από άποψης πληθυσμού, μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Κωνσταντινούπολη, με πληθυσμό πάνω από 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Άγκυρα έχει πληθυσμό 5,2 εκατομμύρια και η Σμύρνη  4,1 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Προύσσα με 2,8 εκατομμύρια και την  Αττάλεια με 2,2 εκατ. Η μικρότερη πόλη στην Τουρκία είναι η Μπαϊμπούρτ με πληθυσμό 78.500 ανθρώπους.



Θεωρούμε ότι η αναλογία όλο και μεγαλώνει μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Επειδή είναι φυσικό αυτό το πρόβλημα να είναι οξύτερο τα επόμενα χρόνια απαιτούνται λύσεις. Η Εθνική Άμυνα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και τουλάχιστον θα πρέπει να αξιοποιηθεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Αρκετές πολιτικές εφαρμόσθηκαν σε βάρος της Άμυνας της χώρας, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε περισσότερους αλλά πάντα είχε καλύτερους που το αποδείξανε όταν χρειάστηκε, όμως όλοι ήταν εκπαιδευμένοι και έτοιμοι, ισχύει αυτό σήμερα με τους εφέδρους μας ; φτάνουν οι εννιά μήνες θητεία να ισοφαρίσουμε με την ποιότητα την ποσότητα ; ερωτήματα που πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα έχουν υπό έλεγχο, πριν η πραγματικότητα τους φέρει προ των ευθυνών τους. Το ερώτημα είναι τελικά ένα, έχουμε εκπαιδευμένους έφεδρους να επαναλάβουν το έπος του 40 αν χρειαστεί ;   



Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο
http://www.analystsforchange.org/2016/02/blog-post_3.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις