Τουρκία: Ο Ερντογάν ξεριζώνει τον Κεμάλ - Καταργεί τη στρατιωτική παρέλαση!

ImageΤης ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Ένα ακόμα χαστούκι στον κεμαλικό στρατό καταφέρνει ο Ερντογάν με την ανακοίνωση της κατάργησης της παρέλασης στις 30 Αυγούστου
, "ημέρα της νίκης" για τον τουρκικό στρατό και μια από τις πιο μαύρες ημέρες για την ελληνική ιστορία.

Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως δεν θα γίνουν φέτος οι συνήθεις παρελάσεις για την "Ημέρα της Νίκης", λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ωστόσο υποστήριξε ότι θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου από τον Ερντογάν στο μαυσωλείο του Κεμάλ.

Το μέγεθος του χαστουκιού που δέχονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι τεράστιο, καθώς αυτή η γιορτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξή τους. Γιορτάζουν για τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». Στις 30 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Στις μέρες μας, όπως έγραφε το "Βήμα" "κάθε 30ή Αυγούστου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πατριωτική θέρμη. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν στην πρώτη σελίδα τους μεγάλα πορτρέτα του Ατατούρκ και μερικές φορές μοιράζουν σημαίες. Ολοι καλούνται να σημαιοστολίσουν, η Τουρκία σκεπάζεται από κόκκινο και άσπρο. Ο Τύπος γεμίζει επίσημες δηλώσεις".

Η δήλωση του υπουργού άμυνας της Τουρκίας σηματοδοτεί την κατάργηση όλων αυτών των εκδηλώσεων και καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο γόητρο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατ' αναλογία, θα ήταν σαν να καταργούσαν την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Ελλάδα. "Εάν το έκαναν αυτό στην Ελλάδα, θα δήλωνα παραίτηση από αρχηγός", σχολίαζε στο Onalert.gr απόστρατος που έχει διατελέσει αρχηγός Γενικού Επιτελείου, για να καταδείξει το μέγεθος της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο μέτρο που ανακοινώθηκε στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με πρώτο το κεμαλικό CHP, το οποίο σε ανακοίνωσή του, ζητάει να πραγματοποιηθεί η παρέλαση, καθώς το πραξικόπημα αφορά μόνο όσους εμπλέκονται με τον Γκιουλέν και όχι όλο τον τουρκικό στρατό.
 Photo published for CHP’den 30 Ağustos tepkisi

ΠΗΓΗ : http://www.onalert.gr/stories/tourkia-erdogan-kemal-katargei-parelash-30-avgoustou/51239

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις