Έρχεται μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες


«Μυρίζει» εκλογές η μείωση θητείας. Από εννέα σε έξι μήνες - Προκήρυξις μέχρι το φθινόπωρο.

ΕΝΑ νέο στοιχείο έρχεται να προστεθεί στις υποψίες για προετοιμα­σία εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ μέ­χρι το Φθινόπωρο του 2018. Με­τά την εξαγγελία από τον υπουργό Αναπτύξεως Δημ. Παπαδημητρίου 300.000 προσλήψεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με χρηματο­δότηση τής World Bank, μετά την εξαγγελία Σπίρτζη για μείωση των προστίμων τού ΚΟΚ και μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για επιδοτήσεις της τάξεως των 15.000 ευρώ σε 100.000 μικρομεσαίους, τώρα προετοιμάζεται -συμφώνως προς πληροφορίες της «Εστίας» -μείωσις της στρατιωτικής θητείας από τούς εννέα μήνες στους έξι.

Διά του μέτρου αυτού η Κυβέρνησις ικανοποιεί αφ’ ενός το κομμα­τικό της ακροατήριο (η μείωσις ήταν επίμονο αίτημα της νεολαί­ας του ΣΥΡΙΖΑ), ελπίζει δε ότι θα προσεταιρισθεί τους 100.000 περίπου νέους οι όποιοι θα ευεργετη­θούν από αυτό.

Το γεγονός ότι η μείωσις αυτή θα έχει εξαιρετικώς δυσμενείς επιπτώσεις στο αμυντικό σύστημα της χώρας δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής απόλυτη αδιαφορία για τις Ένοπλες Δυνά­μεις. Η πρόσφατος πτήσις του κ. Τσίπρα με μαχητικό F-16 αποδεικνύεται επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να βγήκε σοφότερος από το πιλοτήριο.

Δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στα ποσοστά επανδρώσεως των μονάδων της παραμεθορίου και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτές και την μαχητική ετοιμότητά τους η μείωσις της θητείας κατά τρεις μήνες, δηλαδή κατά το 30% της σημερινής διάρκειας της, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός σταδιακού περιορισμού του χρόνου υπηρεσίας. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις πού έχουν διατυπωθεί από τα Γενικά Επιτελεία αγνοήθηκαν από την πολιτική ηγεσία, η οποία απαιτεί άμεση εφαρμογή της μειώσεως.

Η πρότασις πλήρους καταργήσεως των κέντρων εκπαιδεύσεως ταυτοχρόνως προς την μείωση της θητείας, μάλλον θα περιπλέξει την κατάσταση, παρά θα αποτελέσει λύση, όπως θέλει να την παρουσιάσει η Κυβέρνησις. Το σκεπτικό είναι ότι οι στρατεύσιμοι θα κατατάσσονται απ’ ευθείας στις μονάδες, όπου και θα τυγχάνουν της προβλεπομένης εκπαιδεύσεως. Έτσι, όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές της προτάσεως, δεν θα μειωθεί η στελέχωσις των παραμεθορίων δυνάμεων. Επικαλούνται μάλιστα το μοντέλο του γερμανικού Στρατού, το οποίο είναι έτσι οργανωμένο. Αγνοούν όμως παντελώς ότι τα κέντρα εκπαιδεύσεως επιτελούν την σημαντική αποστολή της επιλογής των στρατευσίμων, ώστε να αποδοθούν στις μονάδες μόνον οι στρατιώτες που είναι απηλλαγμένοι προβλημάτων υγείας πάσης φύσεως. Ούτε η επιλογή αυτή ούτε το έργο της εκπαιδεύσεως μπορεί να επιτελεσθεί σε μία μονάδα με μάχιμη αποστολή στην παραμεθόριο. Απεναντίας, τα καθήκοντά της θα περιπλακούν τόσο που η μαχητική της ικανότης θα περιορισθεί σημαντικά.

ΕΥΘ. Π. ΠΕΤΡΟΥ
(ΕΣΤΙΑ-17/10/2017)
http://staratalogia.blogspot.gr/2017/10/3.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις