Περικοπές - «Δηλητήριο» στους μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ


• Δραστικές περικοπές που φτάνουν έως τα 2.700 ευρώ τον χρόνο. Πλήττονται και τα Σώματα Ασφαλείας

Σημαντικότατες θα είναι οι μειώσεις από το 2018 στις μηνιαίες αποδοχές των χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι έχουν καταταγεί πριν από την 1.1.1993 με την εφαρμογή των ρυθμίσεων των προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4472/2017 για τα νέα ειδικά μισθολόγια, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1.1.2017!

Αυτά προκύπτουν από σχετική επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Τόσκα.

Αναδρομική εφαρμογή

Με τα κομπιουτεράκια τους στα χέρια υπολογίζουν τις μειώσεις αυτές μέχρι και 225 ευρώ μηνιαίως (ή 2.700 ευρώ ετησίως), ενώ αν υπολογιστεί και η αναδρομική εφαρμογή τους για έναν ολόκληρο χρόνο πριν, τότε οι συνολικές εισοδηματικές απώλειες για τα στελέχη της προαναφερθείσας κατηγορίας θα φτάσουν τα 450 ευρώ μηνιαίως (ή 5.400 ευρώ ετησίως), εντός του 2018!

Αυτό γιατί προβλέπεται για πολλούς από τους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια η αύξηση της βάσεως υπολογισμού των παρακρατούμενων εισφορών για κύρια και επικουρική σύνταξη, περίθαλψη και εφάπαξ (διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 4488/ 2017).

Πάντως, οι πολύ μεγάλες μειώσεις θα σημειωθούν στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές των υπηρετούντων στις ΕΔ και στα ΣΑ που είναι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (όσοι κατατάχθηκαν μέχρι 31.12.1992), καθώς σε αυτούς το ισχύον σήμερα νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι ως σύνολο συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται υπόψη μόνο το άθροισμα βασικού μισθού, χρονοεπιδόματος, επιδόματος ειδικών συνθηκών και επιδόματος υψηλής ευθύνης, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όπως ήδη προαναφέραμε, διευρύνει τη βάση υπολογισμού των εισφορών στο σύνολο βασικού μισθού και επιδομάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η ΠΟΕΥΠΣ πρότεινε στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε διορθωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως:

n Στους παλαιούς ασφαλισμένους, οι κρατήσεις να γίνονται επί του βασικού μισθού τους, όπως αυτός προκύπτει για το νέο μισθολόγιο τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για την επικουρική, τους φορείς πρόνοιας, το ΜΤΠΥ και την υγειονομική περίθαλψη ως ίσχυε.

n Οι συντάξιμες αποδοχές και οι κρατήσεις να «κλειδώσουν» για τρία έτη σε αυτές όπως προέκυπταν την 31/12/2016, κατ' ανάλογη εφαρμογή με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να εξαλείφουν τα αναδρομικά που προέκυψαν αδίκως, λόγω αναδρομικής εφαρμογής του Ν. 4472/2017 και του Ν. 4488/2017 και να εξασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση στη νέα οικονομική και μισθολογική κατάσταση».

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-10/11/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις