Δεν βρέθηκε βουλευτής με έμβασμα 1 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες»


Η έρευνα για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών - σύμφωνα με πληροφορίες -δεν έχει εντοπίσει βουλευτή που να έχει δηλώσει έμβασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων ο βουλευτής, θα κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης. 

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις «πόθεν έσχες», που εξέτασε η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, αφορούν τη χρήση του 2010 και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε μέχρι την ημερομηνία υποβολής τους, που είναι ο Ιούνιος του 2011.

Τα εμβάσματα που έχουν δηλωθεί αφορούν ποσά της τάξεως από 100.000 ευρώ μέχρι 500.000 και, σύμφωνα με τα παραστατικά που εμφανίζονται, είναι νόμιμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μερικές περιπτώσεις, που οι εκροές στο εξωτερικό είναι μεγάλες, είναι σε ονόματα συζύγων πολιτικών και απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

«Σε κάθε περίπτωση, αν το έχει δηλώσει το ποσό ο βουλευτής, τότε είναι νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό. Αν δεν το δήλωσε, όμως, τότε δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό και θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος περί 'πόθεν έσχες'. Και η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα Εφετών προς περαιτέρω διερεύνηση» πρόσθεσε ο κ. Αργύρης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχουν κι άλλα δημόσια πρόσωπα, ανάμεσά τους και πολιτικοί, που έβγαλαν από τη χώρα τα 16 δισ. ευρώ στη διετία 2010 - 2011.

Στα πρόσωπα αυτά αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι οι πολιτικοί που θα βρεθούν να έχουν βγάλει από τη χώρα αυτοί ή συγγενείς τους ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες».

Εάν οι εξηγήσεις τους δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό, να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.


Πηγή: www.tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις