Συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας στις περί εκπροσώπησης του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις



Οι αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία στα θέματα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις και της συνολικής διαχείρισης των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Το Κόσοβο, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, στις περιφερειακές συναντήσεις θα συμμετάσχει ως Κόσοβο με έναν αστερίσκο και στην υποσημείωση θα αναφέρεται:

«Η επιγραφή αυτή δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου και είναι σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης την εφαρμογή της συμφωνίας για τη συνολική διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας που είχε επιτευχθεί σε προηγούμενο γύρο του διαλόγου.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, ότι η συμφωνία είναι σε πλήρη συμφωνία με τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας. 

Επισήμανε ακόμη ότι τώρα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία. 

«Η συμφωνία αποδεικνύει την προσήλωση των δύο πλευρών στον κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.


Πηγή: www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις