Χομς, Συρία: Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τον Ερυθρό Σταυρό




Οι πρώτοι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Χομς την Παρασκευή και ο Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει την επιχείρηση απομάκρυνσης και τραυματιών και εγκλωβισμένων στην πόλη και το Σάββατο.
Μετά από διαπραγματεύσεις με τον συριακό στρατό και τους αντάρτες, τρία ασθενοφόρα του Συριακού Αραβικού Ερυθρού Σταυρού έφτασαν στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, η οποία έχει πληγεί από βομβαρδισμούς.

Κατάφεραν να απομακρύνουν 20 γυναίκες και παιδιά, καθώς και επτά τραυματίες. Οι τελευταίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη Χομς.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην Χομς, η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα των επιθέσεων του συριακού στρατού από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

«Η ιδέα είναι να καταφέρουμε να απομακρύνουμε όσους είναι άρρωστοι και τραυματισμένοι, αυτούς που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και χρειάζεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις ή σε ιατρική περίθαλψη» ανέφερε το ICRC.

Στη Χομς βρίσκονται και δύο τραυματισμένοι ξένοι ρεπόρτερ, η Γαλλίδα Εντίθ Μπουβιέ και ο Βρετανός Πολ Κονρόι.
Θεωρείται ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται ακόμα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν είναι ανάμεσα σε αυτούς που σκοπεύει να απομακρύνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από την περιοχή.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Συρίας την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με συριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μόνο στη Χομς 22 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις από τους οποίους στη συνοικία Μπάμπα Αμρ και τέσσερις στην Χαλντίγε.

Εν τω μεταξύ, από την Τυνησία, η ομάδα Φίλων της Συρίας κάλεσε τη Συρία «να σταματήσει αμέσως κάθε μορφή βίας», ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ «δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την εφαρμογή και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος».

Πηγή: www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις