ΑΒ στο Αζερμπαϊτζάν εξασφάλισε το Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν

Πηγές από το περιοδικό Foreign Policy επικαλούμενες αμερικανούς επισήμους αναφέρουν ότι το Ισραήλ και ύστερα από διαπραγματεύσεις κατάφερε να έχει πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις του Αζερμπαϊτζάν στο ευρύτερο πλαίσιο των προετοιμασιών για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σίγουροι πως το Ισραήλ εξασφάλισε τη συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν για τη χρήση τεσσάρων συνολικά βάσεων οι οποίες σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες και ανήκαν στο πρώην Σοβιετικό καθεστώς σε περίπτωση που α;υτό καταστεί αναγκαίο.
Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε μια περίοδο σύσφιξης των μεταξύ τους αμυντικών σχέσεων με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυητό της υπογραφής τον Φεβρουάριο συμφωνίας ύψους 1,6 δισ. $ για την αγορά από το Μπακού UAV ισραηλινής κατασκευής και αντιαεροπορικών συστημάτων.
Μάλιστα το περιοδικό επικαλείται δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τον οποίο «η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά το Ιράν και το τι κάνει, αλλά τώρα παρακολουθούμε και το Ισραήλ και δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι με αυτό».
Στην ίδιο δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται πως η υπάρχουσα αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αυξάνει τους κινδύνους για μια επίθεση στο Ιράν.
Μια πρόσβαση στις αεροπορικές βάσεις για τα ισραηλινά μαχητικά θα έλυνε το πρόβλημα του εναέριου ανεφοδιασμού για αυτά αφού θα είχαν βομβαρδίσει το Ιράν εξαιτίας της γειτνίασής του, καθώς συνορεύει με το Ιράν.


defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις