Τα "μυστικά" της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


    Πολλά μυστικά κρύβει η ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καθώς και ζητά και  απο την Ελλάδα να μην πραγματοποιεί έρευνες στο Αιγαίο πέραν των χωρικών υδάτων και αναφέρεται "στα προβλήματα του Αιγαίου" ουσιαστικά θέλει να ανοίξει την ατζέντα. Παράλληλα κάνει έρευνα σε ακαδημαϊκες έρευνες του Πιρι Ρέις και με την λογική της Άγκυρας δεν διευκρινίζει αν οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνονται σ'αυτές.

Αν ισχύει η άποψη των Τούρκων δεν μπορεί να αποκλείσει να δούμε το Πιρί Ρείς κοντά στο Σούνιο να κάνει "ακαδημαϊκές έρευνες.!!
    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει πως το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο δεν έχει επιλυθεί ακόμα και υπενθυμίζει πως ούτε η Ελλάδα , ούτε η Τουρκία δεν πρέπει να ψάχνουν πετρέλαιο η φυσικό αέριο πέραν των χωρικών τους υδάτων.  "Επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμα η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, εξακολουθεί να ισχύει το μορατόριουμ της συμφωνίας της Βέρνης του 1976 για τη μη πραγματοποίηση ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πέραν των χωρικών υδάτων κάθε χώρας. Όμως πέραν αυτού και οι δυο χώρες μπορούν να πραγματοποιήσουν ακαδημαϊκές θαλάσσιες έρευνες σε όλα τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, Δεν απαιτείται καμία ενηέρωση ή κάποια αδειοδότηση απο άλλη χώρα για τέτοιες έρευνες" αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα τονίζει πως " δεν αποδεχόμαστε  την άποψη πως όλη η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα. Αυτό δεν συμβαδίζει με το διεθνή δίκαιο. Είμαστε υπέρ το να οριστεί η υφαλοκρηπίδα με δίκαιο τρόπο και να επιλυθούν όλα τα προβλήματα του Αιγαίου με δίκαιο και μόνιμο τρόπο με τους διαύλους διαλόγου που ηδη υπάρχουν. Δεν έχει αλλάξει η θέση μας στο θέμα αυτό."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις