Οι Αμερικανοί φτιάχνουν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αυστραλία. Γιατί ενοχλήθηκε η Κίνα


   Τόσο η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, όσο και ο υπουργός Άμυνας Στίβεν Σμιθ, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι αμυντικές σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες διευρύνονται με τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.
    ''Είναι πολύ νωρίς ακόμα'' δήλωσαν τόσο η πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Σμιθ, αλλά επιβεβαίωσαν ότι Αμερικανοί σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βάση για μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου Drones και ναυτική βάση για ελλιμενισμό αεροπλανοφόρων πλοίων τους στα νησιά Κόκος, δυτικά του Περθ και ελλιμενισμό υποβρυχίων, εξοπλισμένων με πυρηνικές κεφάλες στο Περθ, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας.

    Οι πληροφορίες αυτές έχουν ενοχλήσει την Κίνα, η οποία πραγματοποιεί τεράστιες εισαγωγές από την Αυστραλία και ουσιαστικά στηρίζει την αυστραλιανή οικονομία. Η κ. Γκίλαρντ δηλώνει πάντως πως οι αμυντικές σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

    Η Αυστραλή πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα στη Σεούλ τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας Χιου Ζιντάο και όπως είπε ''οι συναντήσεις ήταν εγκάρδιες''.

    Πάντως η Αυστραλία, αν και αισθάνεται κάποια απειλή από την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας, εντούτοις δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες, αφού η Κίνα στηρίζει, ουσιαστικά, την αυστραλιανή οικονομία και όπως δήλωσε ο Θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, το 2016 ''θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως''.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου θεωρού τη ναυτική βάση ''HMAS Stirling'' νότια του Περθ, ''απόλυτα αναγκαία'' βάση για τον ανεφοδιασμό, τον οπλισμό και επισκευές αμερικανικών πολεμικών πλοίων επιφάνειας και υποβρυχίων που περιπολούν τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο γραμματέας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα επισκεφθεί σύντομα τη συγκεκριμένη βάση αλλά και τις βάσεις στο Ντάργουιν για επιτόπια πραγματογνωμοσύνη.

    Η εφημερίδα Washington Post σε σχετικό δημοσίευμά της αφήνει να εννοηθεί, ότι η Αυστραλία, μάλλον, επιδίωξε τη διεύρυνση των αμυντικών σχέσεων με την Αμερική. Ο γραμματέας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε στην εφημερίδα, ότι ''οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάντα για ό,τι κάνει ή για ό,τι θέλει να κάνει η Αυστραλία'', δήλωση που ενισχύει την εικοτολογία για αυστραλιανή επιδίωξη διευρυμένων αμυντικών σχέσεων με τον Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Αυστραλίας - ΗΠΑ συζητούνται εμπιστευτικά τον τελευταίο χρόνο.

    Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ επιβεβαίωσε, από τη Σεούλ, τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς για τη δημιουργία βάσης κατασκοπευτικών αεροπλάνων στα νησιά Κόκος, αλλά συμπλήρωσε, ότι ''δεν έχει σημειωθεί πρόοδος'' επί του θέματος. Χθες και ο υπουργός Άμυνας, Στίβεν Σμιθ, σχολίασε ότι ''βιάζονται, όσοι μιλούν για τα νησιά Κόκος, διότι οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά χρειάζονται αναβάθμιση''.

    Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι η ενίσχυση της παρουσίας τους στον Ινδικό Ωκεανό στοχεύει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς ή τσουνάμι και απορρίπτουν σχόλια αμυντικών αναλυτών ότι η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία είναι η απάντηση της Ουάσιγκτον στην κινεζική απειλή.

    Εντός των ημερών αναμένονται στο Ντάργουιν οι πρώτοι 250 Αμερικανοί στρατιώτες της δύναμης που θα εγκατασταθεί στη Βόρεια Αυστραλία.

Πηγή: www.OnAlert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις