Τουρκία: Aρχίζει η δίκη του Κενάν Εβρέν για το πραξικόπημα του '80

Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1980, πρώην πρόεδρος της Τουρκίας και πρώην στρατηγός, Κενάν Εβρέν, θα καθίσει την Τετάρτη στο εδώλιο, μαζί με ακόμη ένα μέλος της στρατιωτικής χούντας, τον απόστρατο πτέραρχο Ταχσίν Σαχίνκαγια.
Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία οι πραξικοπηματίες καλούνται να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη, σε άλλο ένα επεισόδιο στη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και στρατού.

Και οι δύο κατηγορούμενοι 32 χρόνια μετά το πραξικόπημα, είναι πλέον σε βαθύ γήρας: ο Εβρέν, πρόεδρος της Τουρκίας στο διάστημα 1982-1989, είναι 94 ετών ενώ ο Σαχίνκαγια έκλεισε τα 86. Και οι δύο παρακολουθούνται από γιατρούς διότι η υγεία τους δεν είναι σε καλή κατάσταση και γι' αυτό και οι συνήγοροί τους ζήτησαν «να μην παραστούν στο δικαστήριο».

Το δικαστήριο έχει ήδη φροντίσει ώστε οι δύο κατηγορούμενοι να μπορέσουν να καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης από το νοσοκομείο, αν δεν είναι σε θέση να παραστούν στη δίκη.Εάν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά του κράτους.
 
Εν τω μεταξύ, δεκάδες θύματα της στρατιωτικής χούντας σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας.

Το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 ήταν το πιο αιματηρό από τα τρία που οργάνωσαν οι στρατιωτικοί μέσα σε 20 χρόνια (το 1960 και το 1971 ήταν τα δύο πρώτα).

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, σε περίπου 250.000 από αυτούς ασκήθηκε δίωξη, πενήντα κρατούμενοι εκτελέστηκαν και δεκάδες άλλοι πέθαναν στη φυλακή από τα βασανιστήρια. Οι στρατηγοί δικαιολόγησαν την επέμβασή τους υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, με καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ ακροαριστερών ή ακροδεξιών οργανώσεων, μεταξύ τους ή με την αστυνομία.

Για πολλά χρόνια ο Εβρέν και οι άλλοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος απολάμβαναν ασυλία και δεν είχαν διωχθεί ποινικά. Ωστόσο η ασυλία τους τερματίστηκε το 2010, με την τροποποίηση του Συντάγματος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Ερντογάν. «Προτιμώ ν' αυτοκτονήσω παρά να με δικάσουν», είχε πει ο Εβρέν πριν του ασκηθεί δίωξη, πέρυσι.

Πηγή: www.DefenceNet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις