Τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή πυρομαχικών από την Εθνική Φρουρά

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα τριήμερης κράτησης εναντίον τεσσάρων Ελληνοκυπρίων οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για κλοπή στρατιωτικού υλικού, παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών από το Πεδίο Βολής Καλού Χωριού που έγινε χθες γύρω στις δέκα το πρωί. Άλλο ένα άτομο καταζητείται για την υπόθεση σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας. Ο υπουργός άμυνας κάλεσε από την πλευρά του όσους εισέρχονται παράνομα στο χώρο του πεδίου βολής να τερματίσουν τέτοιες συμπεριφορές διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή άλλων προσώπων.
Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, για την υπόθεση καταζητείται ακόμα ένα άτομο. Χθες το πρωί οι τέσσερις συλληφθέντες θεάθηκαν να επιβιβάζονται σε τζιπ αυτοκίνητο εντός του Πεδίου Βολής και μόλις έγιναν αντιληπτοί άρχισαν να καταδιώκονται από αυτοκίνητο της Εθνικής Φρουράς με το οποίο σε κάποια στιγμή συγκρούστηκαν.
Στη συνέχεια οι δύο από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ζήτησαν να κατέβουν οπότε και συνελήφθηκαν. Οι άλλοι δύο εξαφανίστηκαν και το αυτοκίνητο βρέθηκε το απόγευμα εγκαταλελειμμένο σε περιοχή στα Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας.
Υστερα από έρευνες της Αστυνομίας στο αυτοκίνητο των υπόπτων βρέθηκαν εκραγέντα βλήματα και μέταλλα. Ταυτόχρονα αναζητούνται τρεις λίβρες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ που φαίνεται να έκλεψαν οι ύποπτοι από το Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. Αναμένεται να διενεργηθούν από την Αστυνομία στο αυτοκίνητο των υπόπτων επιστημονικές εξετάσεις προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο και οι τέσσερις ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθηκαν χθες ύστερα από εντάλματα σύλληψης, αρνήθηκαν ενοχή στις κατηγορίες που τους προσήχθησαν, ενώ η Αστυνομία διεξάγει έρευνες προς εντοπισμό και πέμπτου υπόπτου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας ''κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης καταστροφής πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, σε μια εστία καταστροφής παρατηρήθηκε ότι αφαιρέθηκε η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο πυροτεχνουργό της Εθνικής Φρουράς''.
Δηλώσεις Εκπροσώπου τύπου Αστυνομίας
Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, σχετικά με την καταγγελία που έγινε από την Εθνική Φρουρά στη Λάρνακα για την κλοπή της εκρηκτικής ύλης συνελήφθησαν χθες τέσσερα πρόσωπα, παρουσιάστηκαν σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και τελούν υπό κράτηση για τρεις ημέρες.
Τα πρόσωπα αυτά, ανέφερε, έδωσαν κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι τυγχάνουν διερεύνησης.
Επίσης, καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο και δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί, είπε.
Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή για εντοπισμό των εκρηκτικών υλών που έχουν κλαπεί, χωρίς μέχρι στιγμής να εντοπιστεί οτιδήποτε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι οι ύποπτοι τοποθετούν τον εαυτό τους στη σκηνή, αλλά προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς, χωρίς να δώσει ωστόσο λεπτομέρειες.
Στις οικίες των συγκεκριμένων προσώπων, παρόλο που έγιναν έρευνες με δικαστικά εντάλματα, δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε, πρόσθεσε.
Οπως αναφέρθηκε σήμερα στο Δικαστήριο, χθες το πρωί οι τέσσερεις συλληφθέντες θεάθηκαν να επιβιβάζονται σε τζιπ αυτοκίνητο εντός του Πεδίου Βολής και, μόλις έγιναν αντιληπτοί, άρχισαν να καταδιώκονται από αυτοκίνητο της Εθνικής Φρουράς, με το οποίο σε κάποια στιγμή συγκρούστηκαν.
Στη συνέχεια, οι δύο από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ζήτησαν να κατέβουν οπότε και συνελήφθηκαν. Οι άλλοι δύο εξαφανίστηκαν και το αυτοκίνητο βρέθηκε το απόγευμα εγκαταλελειμμένο σε περιοχή στα Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας.
Ο υπουργός άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε σήμερα ότι κατά την διάρκεια προγραμματισμένης καταστροφής πεπαλαιωμένων πυρομαχικών BOFOR 40 χιλ. σε μια εστία καταστροφής παρατηρήθηκε ότι αφαιρέθηκε η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο πυροτεχνουργό της ΕΦ.
Η εκρηκτική ύλη φαίνεται ότι αφαιρέθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της τοποθέτησης στην εστία μέχρι την απομάκρυνση του πυροτεχνουργού σε ασφαλή χώρο για να την πυροδοτήσει, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.
Πρόσθεσε ότι «ύστερα από την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των στελεχών της Ε.Φ και την καθοριστική συμβολή τους συνελήφθησαν από την Αστυνομία τέσσερις από τους πέντε υπόπτους οι οποίοι και έχουν τεθεί σε 3ήμερη κράτηση με δικαστικό διάταγμα ενώ ο τελευταίος καταζητείται».
Τα υπό καταστροφή βλήματα αποτελούν μέρος της τεράστιας ποσότητας πεπαλαιωμένων πυρομαχικών ( 223.000 βλήματα BOFOR 40 χιλ) που ήταν αποθηκευμένα στο ύπαιθρο για δεκαετίες, στο στρατόπεδο της Παλώδιας και έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την πόλη της Λεμεσού.
«Ο κίνδυνος αυτός εξέλιπε. Τα πεπαλαιωμένα πυρομαχικά αποθηκεύτηκαν σε κατάλληλο χώρο σε ορεινή περιοχή. Από τις 223.000 έχουν ήδη καταστραφεί 166.000 και απομένουν 57.000. Η Ε.Φ. θα συνεχίσει τις καταστροφές μέχρι να ολοκληρώσει το υπεύθυνο έργο της», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε τη μεγάλη του  εκτίμηση  «για το δύσκολο έργο που επιτελούν  τα στελέχη και ιδιαίτερα οι πυροτεχνουργοί της ΕΦ για την καταστροφή των πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, έργο που καθίσταται πολύ πιο επικίνδυνο λόγω της μακροχρόνιας υπαίθριας αποθήκευσης τους».
Τέλος, ο υπουργός άμυνας κάλεσε όσους εισέρχονται παράνομα στο χώρο του πεδίου βολής να τερματίσουν τέτοιες συμπεριφορές διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή άλλων προσώπων.

Πηγή: www.sigmalive.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις