To εβραϊκό λόμπι ζητά αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο Κυπριακό

Η από καιρό πιθανολογούμενη συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό και στο (πανίσχυρο) εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Ο ηγέτης του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ και βουλευτής των Δημοκρατικών κ. Χάουαρντ Μπέρμαν ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον να αλλάξει πορεία στο Κυπριακό.

Της ζήτησε συγκεκριμένα να πάρει σαφή θέση στις τουρκικές απειλές για τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, για προσάρτηση των κατεχομένων και αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου.

Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση εάν λάβει κανείς την επιρροή που έχει το εβραϊκό λόμπι στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνεργασία των δύο λόμπι, άρχισε εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ίσως να αποτελεί την πρώτη φορά που ο ηγέτης του κ. Μπέρμαν ζητεί ανοικτά αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, όπως και σε θέματα που αφορούν την ενέργεια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Oπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Μπέρμαν σε επιστολή του προς την κυρία Κλίντον εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τουρκικές απειλές και οι συνεχείς προσπάθειες δημογραφικής αλλοίωσης του νησιού, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Άγκυρας για επανένωση της Κύπρου.

Πηγή: www.OnAlert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις