Τo ελληνικό σκέλος της – ενεργoύς πια- αντιπυραυλικής ασπίδας


Άμεση -μερική – λειτουργία της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας αποφασίστηκε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και στο πλαίσιό της αναμένεται ότι θα πλέυσουν και πυραυλοφόρα πλοία στα νερά μας – Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο!
Από την πρώτη κιόλας μέρα των εργασιών τους οι 28 αρχηγοί κρατών μελών του ΝATO ενεργοποίησαν προσωρινά την πρώτη βαθμίδα λειτουργίας τους ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος. Ισπανία, Τουρκία Ρουμανία και Πολωνία συμφώνησαν να διαθέσουν τμήμα της επικράτειάς τους για τη στάθμευση σημαντικών τμημάτων του συστήματος αυτού. Τα ραντάρ βρίσκονται στην Τουρκία και οι πύραυλοι στις άλλες χώρες. »Λεπτομέρειες» όπως πότε θα διασυνδεθούν οι Ελληνικοί Πάτριοτ PAC-3  δεν διέρρευσαν.

Ο έλεγχος του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης του αντιπυραυλικού συστήματος που είχε εγκατασταθεί στην Τουρκία (στον λόφο Çarşak στο Kürecik της Malatya) ήταν  υπό τoν έλεγχο των ΗΠΑ και τώρα μεταβιβάστηκε το ΝΑΤΟ .Στην Ισπανία λένε οι δικές μας πληροφορίες θα είναι η »’καρδιά» του ναυτικού σκέλους στο οποίο ανήκουν πλοία με το σύστημα μάχης AEGIS   και τους πυραύλους SM-2 /3.Τα πλοία αυτά θα περιπολούν και στην Αν Μεσόγειο και στο Αιγαίο…
Η  γενική  κατεύθυνση που δόθηκε στο Σικάγο είναι ότι στους δύσκολους οικονομικά καιρούς θα πρέπει με λιγότερα χρήματα να επιτύχουν περισσότερα και το νέο μοντέλο συνεργασίας το ΝΑΤΟ το αποκαλεί Smart Defense.
Στη λεγόμενη «έξυπνη άμυνα» ανήκει και το ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα, του οποίου η προσωρινή λειτουργία θα ξεκινήσει άμεσα. Θα διαρκέσει πάντως τουλάχιστον μέχρι το 2020 έως ότου το κοινό αντιπυραυλικό σύστημα θα είναι πράγματι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν επιθέσεις από το Ιράν.Στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, οι συμμαχικές χώρες δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους περισσότερο από 1 δισ. δολ. στα συστήματα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών προκειμένου να υποστηρίζουν το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Για το θέμα της ασπίδας, ο κ. Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με πραγματισμό την θέση σε λειτουργία ενός τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας, λέγοντας όμως ότι θέλει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις , ενω εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος για την αποδοχή της θέσης του από τους συμμάχους.
Η Ρωσία συνεχίζει να είναι προσκεκλημένη να πάρει μέρος στο πρόγραμμα δήλωσε ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ κ.Φογκ Ράσμουσεν. Η Μόσχα μέχρι σήμερα όχι μόνο αρνείται τη συμμετοχή της αλλά και απειλεί με αντίποινα καθώς θεωρεί ότι το σύστημα έχει  χαρακτηριστικά που την καθιστούν στόχο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις