40 πολίτες διασώθηκαν ενώ συνεχίζεται η πολιορκία ξενοδοχείου απο Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν


Τουλάχιστον 40 πολίτες έχουν διασωθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση με εξεγερμένους Ταλιμπάν που έχουν συλλάβει ομήρους σ' ένα ξενοδοχείο στα περίχωρα της Καμπούλ, στις όχθες της λίμνης Κάργκα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.
"Δεκάδες άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι μέσα στο ξενοδοχείο, δήλωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. "Οι εξεγερμένοι χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες".
"Η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους πολίτες στο ξενοδοχείο. Δυστυχώς υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσα", πρόσθεσε.

"Έχουμε σκοτώσει ήδη δύο εξεγερμένους. Άλλοι δύο ή τρεις εξακολουθουν να αντιστέκονται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου", δήλωσε ακόμη ο Σαντίκι, προσθέτοντας ότι ένας αστυνομικός έχει σκοτωθεί επίσης ενώ τρεις φρουροί του ξενοδοχείου έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα στη διάρκεια αυτής της επίθεσης αυτοκτονίας των Ταλιμπάν.
Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και στρατεύματα του δυτικού συνασπισμού έχουν αναπτυχθεί για να απωθήσουν τους δράστες της επίθεσης, στόχος της οποίας φαίνεται πως ήταν η αφγανική αστυνομία και οι πολίτες, σύμφωνα με την ISAF, τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Ο Μοχάμεντ Ζαχίρ, διευθυντής της αστυνομίας της Καμπούλ, δήλωσε πως η επίθεση άρχισε γύρω στις 23:30 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, όταν δύο ή τρεις καμικάζι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών εισέβαλαν στη δεξίωση ενός γάμου στο ξενοδοχείο Σποζμάι.
Τουλάχιστον ένας από τους επιτιθέμενους ανατίναξε το γιλέκο του που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, δήλωσε ο Ζαχίρ.
Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Καμπούλ Νταούντ Αμίν δήλωσε πως σύμφωνα με τους φύλακες του ξενοδοχείου, στο εσωτερικό του υπάρχουν τρεις επιτιθέμενοι και πολλοί πολίτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που κατάφεραν να διαφύγουν από το ξενοδοχείο, οι επιτιθέμενοι κρατούν πολλούς ομήρους.
Οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν μια επιχείρηση γύρω στις 05:30 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η αστηνομία. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου άκουσε πυρά αυτομάτων όπλων και είδε να υπερίπτανται δύο ελικόπτερα του ΝΑΤΟ.
Η λίμνη Κάργκα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, είναι ένας δημοφιλής τόπος για πικ-νικ. Στις όχθες της υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπου γίνονται συχνά γαμήλιες δεξιώσεις.
Αφγανοί στρατιώτες σε δέκα θωρακισμένα οχήματα έχουν πάρει θέση σε απόσταση περίπου 500 μέτρρων από το ξενοδοχείο, μαζί με αστυνομικούς και ασθενοφόρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις