Λευκωσία: Τις ετοιμασίες για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ εξήρε ο Μ.Σουλτς


Τη βεβαιότητα ότι η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μια πολύ καλή προεδρία εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς από την Λευκωσία.
Ειλικρινά, είπε, σπάνια είδα μια κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως η Κυπριακή. Κι αυτό, τόνισε, δεν είναι φιλοφρόνηση αλλά είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες, αλλά μόνο καλές και κακές. Παράλληλα, ανέφερε ότι στη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να λυθεί το θέμα του Δημοσιονομικού Πλαισίου για την εξαετία 2014-2020 και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία το έργο του προέδρου Χριστόφια και το δικό του θα είναι «Ηράκλειο». Η Ευρώπη, είπε , αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις με το ευρώ και το μέλλον της Ελλάδας και της Ισπανίας αλλά και με το ζήτημα της απασχόλησης των νέων.

Πρέπει, πρόσθεσε, να προβληματιστούμε σοβαρά για το πώς θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Συμφώνησε με τον Δ. Χριστόφια ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά η Κοινοτική Μέθοδος για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών.
Αναφορικά με την στάση της Τουρκίας ο κ. Σούλτς έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα. Η Κύπρος, τόνισε, είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους επόμενους έξι μήνες θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν είναι δυνατό μια χώρα, η οποία επιθυμεί να καταστεί κι αυτή μέλος, να ισχυρίζεται ότι δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προεδρία για τους επόμενους έξι μήνες».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι το θέμα το είχε συζητήσει επανειλημμένως με την τουρκική κυβέρνηση, τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα όσο και στο παρελθόν. Ο κ. Σούλτς τόνισε ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί, όπως ανέφερε, θεωρεί ότι ως μέλος της Ένωσης θα είναι πιο εύκολο να λύσει τα προβλήματά της. Σημείωσε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στις άνομες τουρκικές θέσεις.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη και με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πολιτική λιτότητας από μόνη της αποδεδειγμένα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση».
Είπε ότι έχει δεσμευθεί προσωπικά, ενώπιον των πολιτικών αρχηγών του Ευρωκοινοβουλίου, ότι η επικείμενη κυπριακή προεδρία θα έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να συμφωνήσουν όλοι στην υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού για την Ένωση, για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις