Η Κύπρος παρά τις απειλές της ΕΕ ζήτησε το δάνειο από Ρωσία: "Είναι πολιτικό θέμα"


Kατατέθηκε και επίσημα από την Κύπρο στη Ρωσία αίτημα για εκ νέου δανειοδότηση της χώρας με 5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να κλείσουν εν μέρει έστω οι ζημιές από το PSI και αυτό λίγες ώρες μετά την "απειλή" των Βρυξελλών ότι "Θα υπάρξουν συνέπειες για την Κύπρο αν αποτανθεί και πάλι στην Ρωσία για νέο δάνειο".
Πριν λίγο το Reuters μετέδωσε ότι υπήρξε επίσημη παραδοχή από αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης ο οποίος μάλιστα έσπευσε να συμπληρώσει ότι το αίτημα για το δάνειο είναι ...«πολιτικό», δηλαδή στα "μούτρα" των Βρυξελλών τους είπαν ότι "Είναι θέμα εσωτερικό μας και δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε"! "Μία πολιτική προσέγγιση έχει γίνει με τη Ρωσία και αναμένουμε την απάντηση. Καταθέσαμε αίτημα σε πολιτικό επίπεδο, μία αίτηση έχει γίνει και περιμένουμε απάντηση δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου».

Βέβαια στην Μόσχα κάνουν τους ... ανήξερους και Ρώσος αξιωματούχος απαντώντας στο πρακτορείο είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοιου είδους αίτημα. Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει οι Ρώσοι και στο προηγούμενο αίτημα των 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Κύπρου.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή χρειάζεται κονδύλια ισοδύναμα με το 10% του ΑΕΠ της για τη διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (της Λαϊκής) έως τις 30 Ιουνίου, με τις πιθανές χρηματοοικονομικές λύσεις που εξετάζονται να αφορούν είτε την προσφυγή στους μηχανισμούς δανεισμούς της ΕΕ, είτε στη σύναψη δανείου από τη Ρωσία, είτε τον συνδυασμό τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στη Λευκωσία τις συστάσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012 και κάνει ... αγώνα για να δανείσει αυτή και το ΔΝΤ την Κύπρο και κατ'αυτό τον τρόπο να θέσουν και το δεύτερο ελληνικό κράτος υπό δημοσιονομικό έλεγχο, αλλά και ουσιαστικά υπό την δική τους κυριαρχία
Όλα αυτά ενώ η Κύπρος έχει ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στην ευρωζώνη! Πάντως στην Μόσχα διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν ζητήσει ναυτική βάση στην Κύπρο ως αντάλλαγμα για το δάνειο.

defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις