Τι λένε οι Τούρκοι για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα


Τι λένε οι Τούρκοι για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα
Ο τουρκικός τύπος σήμερα αναφέρεται στις εθνικές  εκλογές στην Ελλάδα χωρίς να έχει λάβει υπόψην τα οριστικά αποτελέσματα.
Η Star γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Από τις κάλπες του γείτονα προέκυψε το ευρώ και ηρέμησε η ΕΕ» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι στην Ελλάδα ο λαός που ζεί τις πιο δραματικές μέρες της ιστορίας του, ψήφισε χθες για τις δεύτερες εκλογές . Από τις εκλογές αυτές πρώτο κόμμα βγήκε η Νέα Δημοκρατία του κ Σαμαρά που είναι υπέρ της συμφωνίας με ΕΕ και ΔΝΤ . Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με ικανοποίηση τα αποτελέσματα των εκλογών και γίνεται αναφορά στην κοινή δήλωση που έγινε από Μπαρόζο και  Ρομπάϊ .

Όσον αφορά στην Δυτική Θράκη , γράφει ότι στην Ξάνθη κατόρθωσε να βγει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ, ο οποίος είπε « Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι και πάλι 3 ομογενείς. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα» .
Η Takvim αναφέρεται στις εκλογέςμε τον τίτλο «Συνασπισμός στην γείτονα» και γράφει ότι δεν μπόρεσε και πάλι στην Ελλάδα να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και πρώτο κόμμα βγήκε η Νέα Δημοκρατία που υποστηρίζει την βοήθεια της ΕΕ. Ο δεν ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά την έξοδο από την ευρωζώνη ήρθε δεύτερο κόμμα λαμβάνοντας 26% των ψήφων. Θεωρείται βέβαιο πως η Νέα Δημοκρατία θα προβεί σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ.
Η Zaman γράφει για το θέμα με τον τίτλο « Στην Ελλάδα συναγωνίστηκε η πολιτική της ελπίδας και η πολιτική της λογικής» . Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε ενδιαφέρον στις εκλογές και πρώτο κόμμα βγήκε η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζοντας το 30% των ψήφων . Κατά την διάρκεια των εκλογών, τα βλέμματα των δημοσιογράφων είχαν στραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Η Yeni Safak γράφει για τις εκλογές  με τον τίτλο «Στην Ελλάδα προέκυψε Συνασπισμός από τις εκλογές» και γίνεται αναφορά στα ποσοστά των κομμάτων καθώς και στις δηλώσεις Σαμαρά , Τσίπρα και Βενιζέλου.
Η Vatan αναφέρεται στο θέμα  με τον τίτλο « Η συνασπισμός ή χάος»  και γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 30% και ότι ένα ποσοστό 0,5% θα καθορίσει την τύχει της χώρας ( Η εφημερίδα αναφέρεται στις εκτιμήσεις των exit poll)
H Τaraf  με τον τίτλο « Στις εκλογές στον γείτονα, κέρδισε η Μέρκελ» τονίζει ότι πρώτο κόμμα ήρθε η Νέα Δημοκρατία και η Μέρκελ μπόρεσε να πάρει ανάσα. Το αποτέλεσμα που προέκυψε χαροποίησε περισσότερο την Μέρκελ.
Η Sabah με τον τίτλο « Οι G-20 έτοιμοι για την καταστροφή» γράφει ότι προέκυψαν επαρκείς ψήφοι από τις εκλογές στην Ελλάδα για τον συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ομως οι αγορές είναι ακόμα επιφυλακτικές . Αναμένεται παρέμβαση των κεντρικών Τραπεζών των G-20 ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο κόμματα κάνουν συνασπισμό. Οσο και αν τα αποτελέσματα φαίνονται θετικά, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις. Η ίδια εφημερίδα γράφει για τις εκλογές στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο « Φρένο στο χείλος του γκρεμού» και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός στις εκλογές ενέκρινε το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ . Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα που δεν είναι ακόμα τα οριστικά και γράφει ότι στον ορίζοντα διαφαίνεται συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.
Η Milliyet δημοσιεύει  με τον τίτλο « Προέκυψε και πάλι κρίση από τις κάλπες» στην οποία γράφει ότι ο ελληνικός λαός που ψήφισε πάλι, οδήγησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας,  που υποστηρίζει το πρόγραμμα διάσωσης, στην πρώτη θέση. Τώρα ο κ Σαμαράς θα δοκιμάσει συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Στην ανταπόκριση αναφαίνονται στα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκλογές.
Η Hurriyet γράφει για τις εκλογές με τον τίτλο « Η εξουσία στην γείτονα είναι του ευρώ» γράφει ότι με το αποτέλεσμα που προέκυψε η Ευρώπη μπόρεσε να πάρει ανάσα και ο κ Τσίπρας ήρθε δεύτερο κόμμα.
Η Haberturk γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο « Η Ελλάδα επέλεξε το ευρώ» και τονίζει ότι ο λαός πήγε στις κάλπες και δεν υλοποιήθηκε το σενάριο που τρόμαζε τον κόσμο. Τώρα αναμένεται συνασπισμός Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ αλλά ο κ Τσίπρας, που  αν και πήρε υψηλό ποσοστό ήρθε δεύτερο κόμμα, είπε «θα κάνουμε το καθήκον μας ως αντιπολίτευση» και συνεχάρη τον κ Σαμαρά.
Η Cumhuriyet δημοσιεύει  με τον τίτλο «Ανέβηκαν οι ψήφοι της αριστεράς» τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος από τις εκλογές. Όμως επειδή κανένα κόμμα  δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τώρα την Ελλάδα περιμένει ένα δύσκολο χρονοδιάγραμμα.
Η Αksam γράφει με τον τίτλο « ο γείτονας καταδικασμένος σε συνασπισμό»

prionokordela.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις