Έξι εταιρείες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Έξι εταιρείες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας. Οι εν λόγω εταιρείες είναι οι EXXON, CONOCO, TOTAL, SHELL, BP και NOBLE.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και η γαλλική Total αγόρασαν και τα πακέτα των δεδομένων για τις τρεις περιοχές σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα.

Τρεις ακόμη μεγάλες εταιρείες, η Shell, η BP και η Noble Energy, δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν στην ελληνική αγορά σε μεταγενέστερες διαδικασίες.

Οι έξι εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door, όπως ήταν αναμενόμενο εφόσον τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά αποτελούν -με εξαίρεση το Κατάκολο- πρακτικά ανεξερεύνητες περιοχές, περιορίζουν τους πιθανούς ενδιαφερομένους σε μεσαίες ή και μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και εάν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν. 

Άλλωστε, η BP και η Shell δήλωσαν ότι παρακολουθούν την ευρύτερη περιοχή, στην παρούσα φάση και έχουν ανοιχτεί με επενδύσεις σε μεγάλα οικόπεδα στη Σιβηρία, την Αφρική και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

defencenet.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις