Κρίσεις στις ΕΔ: Με "βαριά καρδιά" μένουν οι Αρχηγοί,αλλά η αξιοκρατία θα είναι "αδικαιολογήτως απούσα"

Κρίσεις στις ΕΔ: Με `βαριά καρδιά` μένουν οι Αρχηγοί,αλλά η αξιοκρατία θα είναι `αδικαιολογήτως απούσα`Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι κρίσεις των ΕΔ που αρχίζουν ,  θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα θα είναι και η συνύπαρξη πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας,αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή τους. Γιατί όσο επίμονα κι αν το αρνείται η πολιτική ηγεσία είναι δεδομένο ότι η παραμονή των τεσσάρων Αρχηγών στις θέσεις τους ,γίνεται με “βαριά καρδιά”.


Οι πιέσεις ορισμένων ακραίων κύκλων απόστρατων που ανέμεναν “σφαγή” σε υψηλό επίπεδο δεν θα σταματήσουν με τις αποφάσεις για τις κρίσεις. Αντιθέτως οι τέσσερις Αρχηγοί θα είναι διαρκώς στο “σκοπευτικό”. Και οι πρώτες βολές θα πέσουν με την ανακοίνωση προαγωγών και αποστρατειών. Αν κάτι δεν αρέσει σ΄ αυτούς τους “έξαλλους” που θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να έχουν λόγο και άποψη για το ποιος μένει και ποιος φεύγει, θα αρχίσουν οι γκρίνιες και το “πριόνισμα”.

Τόσο ο Π.Παναγιωτόπουλος,όσο και ο Π.Καράμπελας σ΄ όλες τους τις συζητήσεις και τις επαφές προσπάθησαν να πείσουν τους συνομιλητές τους ότι “υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα” και πως “ δεν τίθεται κανένα θέμα για τους Αρχηγούς”. Βέβαια μέχρι και την Παρασκευή ,υπήρχε η άποψη ότι “τίποτα δεν έχει κλειδώσει”. Πως συνδυάζονται αυτά;

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα ήταν “ανακουφισμένη” αν κατόρθωνε να ικανοποιήσει τα “αιτήματα” που ήθελαν “ξήλωμα των Αρχηγών που “επέλεξε ο Μπεγλίτης”. Το ...έψαξε αλλά πολιτικά το κόστος που θα πλήρωνε η κυβέρνηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος που θα εισέπραττε. Κι έτσι μεταθέτει τις αλλαγές στη κορυφή της ηγεσίας για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.Πολύ μακριά ,όχι μόνο ημερομηνιακά αλλά και πολιτικά.

Σ΄ αυτό το κλίμα και με λίστες ονομάτων να πηγαινοέρχονται στο ΥΕΘΑ, με τα τηλέφωνα να χτυπούν διαρκώς στα υπουργικά γραφεία, θα γίνουν και αυτές οι κρίσεις. Μπορούν σε τέτοιο κλίμα να είναι αξιοκρατικές; Ή μήπως θα γίνουν με τη λογική που επικρατεί τα τελευταία χρόνια “να φτιάξουμε δικό μας μηχανισμό ,ώστε ακόμη κι αν πέσουμε να “ελέγχουμε” τις ΕΔ”; Λογική που εκφράστηκε στις καλοκαιρινές αλλαγές ηγεσίας του 2009, από τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και τότε ΥΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Και ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις