Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ρωσική βάση στην Κύπρο


Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ρωσική βάση στην Κύπρο

Τέλος στα σενάρια που ήθελαν του Ρώσους να φλερτάρουν με τη ναυτική βάση Μαρί στην Κύπρο, έδωσε η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών κυρία Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή,δηλώνοντας από τη Μόσχα, ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για ίδρυση ρωσικής στρατιωτικής βάσης». Όταν η κυρία Μαρκουλλή έκανε αυτή τη δήλωση δίπλα της βρισκόταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος το επιβεβαίωσε.

Το γεγονός ότι ρωσικά πλοία βρίσκονταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και ορισμένα απ΄ αυτά χρησιμοποίησαν το λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό και για ξεκούραση των πληρωμάτων τους, τροφοδότησε σενάρια για αίτημα της Μόσχας να δημιουργήσει στην Κύπρο μόνιμο αγκυροβόλιο του λεγόμενου «κόκκινου στόλου». Τα σενάρια αυτά εντάθηκαν μετά το αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος για διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία ύψους 5 δις. ευρώ.

Η επίσκεψη πάντως της Κυπρίας υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν οι άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε την πάγια ρωσική θέση για μία δίκαιη βιώσιμη και συνολική λύση του κυπριακού στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ωστόσο σ΄ ένα βήμα περισσότερο ζητώντας να μην ασκούνται «έξωθεν πιέσεις και χρονοδιαγράμματα»και αναφέρθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή» εκτενώς στην περίπτωση άσκησης βέτο από τη Ρωσία το 2004, ως παράδειγμα των «ανέντιμων προσπαθειών ορισμένων δυτικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για να προκαταλάβουν εξελίξεις, όπως τότε το Δημοψήφισμα στην Κύπρο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις