Ξεκάθαρες δηλώσεις Παναγιωτόπουλου για τις περικοπές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών


Άλλες περικοπές στις απολαβές και στους μισθούς των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι πρακτικά δυνατόν να γίνουν. Ήδη, οι περικοπές που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και η καθημερινότητά τους έχει γίνει τρομερά δύσκολη. 


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καράμπελα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Α. Τσαντηράκη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κ. Γκίνη, παρέστη σήμερα στις τελετές Παράδοσης – Παραλαβής Διοικήσεως της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα.
O κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, μαζί με τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Καράμπελα, για να παραβρεθούμε στις τελετές Παράδοσης-Παραλαβής του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και του Διοικητού της 1ης Στρατιάς, θέλω να απευθύνω δημόσιο έπαινο σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έχοντας υποστεί περικοπές που φτάνουν κατά μέσο όρο το 37% των αποδοχών τους, δίνουν με εξαιρετικό τρόπο τον καθημερινό τους αγώνα για να είναι πιστοί και συνεπείς στην αποστολή τους και στο καθήκον τους, που είναι η διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδος μας.
            Από την πλευράς μας, ως πολιτική ηγεσία, αυτό που έχουμε καθήκον-και ήδη το κάνουμε- είναι να είμαστε δίπλα τους, να διαφυλάττουμε την αξιοπρέπειά τους και να κοιτάμε πως θα κάνουμε το έργο τους και την καθημερινή τους αποστολή λιγότερο δύσκολη.
            Έχω ξεκαθαρίσει ότι άλλες περικοπές στις απολαβές και στους μισθούς των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι πρακτικά δυνατόν να γίνουν. Ήδη, οι περικοπές που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και η καθημερινότητά τους έχει γίνει τρομερά δύσκολη.
            Για να μην υπάρξουν οι περικοπές που προβλέπονται από το ειδικό μισθολόγιο, περικοπές μεταξύ 10 και 12%, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ προσωπικά, σκύψαμε πάνω από προϋπολογισμούς και από συμβάσεις και καταφέραμε να περικόψουμε τέτοια ποσά, τα οποία συγκροτούν τα λεγόμενα αριθμητικά ισοδύναμα, ώστε αντί για περικοπές 10 έως 12% στα ειδικά μισθολόγια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν, να γίνουν άλλες περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα. Τα έχουμε βρει, τα έχουμε καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς βεβαίως να μειώνουμε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
            Ήταν μια σκληρή προσπάθεια. Έχουμε βρει ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και 120 εκατ. ευρώ για το 2013. Είναι περικοπές από εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας που μπορούν να γίνουν, για να αποφύγουμε τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, που για εμάς θα είναι καταστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μόνο τα ειδικά μισθολόγια καταστροφή; Γιατί στην αναζήτηση των 11,5 δις ευρώ δεν αποκλείονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οριζόντιες.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πνεύμα των δηλώσεών μου το καταλαβαίνετε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού και αυτές έχουν υποστεί τις θυσίες που υφίσταται ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός.
            Εγώ αυτό που έχω να κάνω και αυτό είναι το καθήκον μου, στα θέματα αρμοδιότητάς μου, να προσπαθήσω όπως σας είπα, να μην υπάρξουν αυτές οι περικοπές και σε αυτό τον αγώνα έχουμε μαζί μας πριν απ’ όλα τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και πάνω απ’ όλα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
            Θέλω δημόσια να συγχαρώ τον νέο Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, που ανέλαβε σήμερα  καθήκοντα Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, όπως επίσης να συγχαρώ τον νέο Διοικητή της 1ης Στρατιάς,  Αντιστράτηγο Γεώργιο Σοφιανίδη.
            Θέλω να πλέξω το εγκώμιο του απελθόντος Διοικητού 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγου Κων/νου Γκίνη, ο οποίος, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και μετά από δική μου εισήγηση ανέλαβε τα πολύ τιμητικά, αλλά και τα πολύ βαριά καθήκοντα του Αρχηγού  Γενικού Επιτελείου Στρατού.
            Θέλω επίσης να υπογραμμίσω το ήθος και την ικανότητα του απελθόντος Αρχηγού ΑΤΑ, του Αντιπτεράρχου Φώτη Κρεβάικα, τον οποίο είχα την ευκαιρία να συγχαρώ και δημόσια και να τον διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα τον καλέσω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας να προσφέρει τις υπηρεσίες του με μια άλλη ιδιότητα από μια άλλη θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε να πείτε κ. Παναγιωτόπουλε σχετικά με τα όσα δημοσιεύονται για την αύξηση της θητείας;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά τη θητεία θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής.
            Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας βρήκα ομόφωνες εισηγήσεις, προτάσεις, όλων των Επιτελείων για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
            Αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε θα σας πω ότι η θέση μας δεν είναι ούτε θετική, ούτε αρνητική. Θεωρούμε ότι προς το παρόν το θέμα της αυξήσεως της θητείας πρέπει να παγώσει. Επιπόλαιοι χειρισμοί σε αυτό το θέμα δεν συγχωρούνται.
            Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά τη νεολαία μας, το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η ανεργία. Επιπόλαιοι χειρισμοί από την πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος,  δεν ενδείκνυνται.

kranosgr.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις