Θερινό ψαλίδι στα μερίσματα του Στρατού

Νέες μειώσεις έρχονται στις παροχές των Μετοχικών Ταμείων των ενόπλων δυνάμεων υπό το βάρος των ταμειακών ελλειμμάτων

Μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) και την κατάρρευση των αποθεματικών των Ταμείων, οι διοικήσεις δίνουν μάχη κάθε μήνα με τα ελλείμματα, δεδομένου ότι... το κύμα φυγής συνεχίζεται αμείωτο.

Οι απανωτές μειώσεις των πολλαπλώς ψαλιδισμένων μερισμάτων ξεκίνησαν πέρυσι, συνεχίστηκαν φέτος και από ό,τι φαίνεται δεν έχουν... τέλος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αποφασιστεί νέα ψαλίδια στις παροχές των Μετοχικών Ταμείων Αεροπορίας και Ναυτικού.

Ειδικότερα, νέα πρόσθετη μείωση 35% αναμένεται στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜΑ) του ΜTA που λειτουργεί ως «επικουρικό μέρισμα» για τους ιπτάμενους. Η εισήγηση του Δ.Σ. του Ταμείου, που εκκρεμεί προς υπογραφή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι το νέο ψαλίδι να ισχύσει αναδρομικά από 1/7.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται -εκτός απροόπτου- να υπολογιστεί στην επόμενη πληρωμή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχη μείωση, της τάξης του 25%-30% δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο κύριο μέρισμα, από τις αρχές του 2013. Υπενθυμίζεται πως οι ιπτάμενοι έχουν υποστεί μέχρι στιγμής μειώσεις 16% στο μέρισμά τους και 20% στον ΕΚΟΕΜΑ.

Τα ψαλίδια στο κύριο μέρισμα ήρθαν διαδοχικά, 6% από τον Αύγουστο του 2011 και 10% από τον περασμένο Γενάρη. Το πρόσθετο μέρισμα του ΕΚΟΕΜΑ μειώθηκε 10% από 1/7/2011 και ξανά 10% από 1/1/2012. Μετά το PSI το Ταμείο έχασε το 69,4% της ονομαστικής αξίας των κεφαλαίων του, δηλαδή 39,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν μπορεί να αγγίξει τα αποθεματικά του στην ΤτΕ, αφού θα χάσει μεγάλο τμήμα της ονομαστικής αξίας του.

Στον ίδιο δρόμο πορεύεται και το ΜΤΝ, το Δ.Σ. του οποίου έχει ήδη εισηγηθεί νέο ψαλίδι 25% στο κύριο μέρισμα που χορηγεί από 1/7.

Όπως τονίζουν στελέχη του ΜΤΝ, το ταμειακό πρόβλημα μετά το PSI είναι υπαρκτό, ενώ ο ρυθμός αποστρατειών συνεχίζεται αμείωτος. Γι' αυτό και τονίζουν πως η μείωση πρέπει να ισχύσει στην επόμενη πληρωμή, που είναι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, σημαντική μείωση αναμένεται και στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΕΚΟΕΜΝ), καθώς μετά την ανταλλαγή ομολόγων η απώλεια των αποθεματικών του Ταμείου στην ΤτΕ αγγίζει το 72%. Υπενθυμίζεται πως τα μερίσματα των ναυτικών έχουν ήδη υποστεί ψαλίδισμα 8% από 1/1/2011 και άλλο ένα 14% από 1/1/2012, συνολική δηλαδή, μείωση 22%.

Οι μειώσεις

Από τον περασμένο Γενάρη έχει μειωθεί και η πρόσθετη παροχή του ΕΚΟΕΜΝ κατά 4% μόνο, όμως, για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και όχι για τους λιμενικούς, καθώς τηρούνται ξεχωριστοί λογαριασμοί για τις δύο κατηγορίες μετόχων.

Το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού έχει υποστεί «κούρεμα» 25% από 1/1/2011, ενώ και ψαλίδισμα 10% από 1/1/2011 έχει υποστεί και ο Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ).

Υπενθυμίζεται πως το 2010 το ΜΤΣ αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες στην πληρωμή των μερισμάτων του, λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, καθώς είχε λυγίσει οικονομικά υπό το βάρος μια «βιομηχανίας παραγωγής πλασματικών βαθμών».

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση προοπτική για περαιτέρω μείωση του μερίσματος, υποστηρίζουν στελέχη του Ταμείου. Το κούρεμα ωστόσο του ελληνικού χρέους (PSI) και ο «εγκλωβισμός» των αποθεματικών του Ταμείου στην ΤτΕ στραγγαλίζει οικονομικά το Ταμείο που δίνει μάχη κάθε τρίμηνο για να πληρώνει το μέρισμα στους δικαιούχους.

Τι εφάπαξ δικαιούνται οι ένστολοι

Εφάπαξ βοήθημα από ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, όπως επίσης από κλαδικά Ταμεία, όπως το ΤΕΑΠΑΣΑ και το ΤΑΛΣ, δικαιούνται οι ένστολοι. Ειδικότερα:

 Εφάπαξ βοήθημα από το ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας) εισπράττουν οι αστυνομικοί που προέρχονται από το πρώην σώμα της Χωροφυλακής, οι αστυφύλακες από το πρώην σώμα της Αστυνομίας Πόλεων και οι πυροσβέστες. Οι πρώην χωροφύλακες λαμβάνουν εφάπαξ που φτάνει κατά μέσο όρο στα 52.000 ευρώ, αλλά έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή, η οποία αγγίζει τους 5-6 μήνες, αφού 500 δικαιούχοι περιμένουν για την είσπραξη του βοηθήματος. Από αυτούς, οι 360 φάκελοι είναι πλήρεις, έχει δηλαδή εκδοθεί η πράξη συνταξιοδότησης, ενώ 133 εκκρεμούν. Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως και οι 500 θα πληρωθούν εντός του 2012, ώστε το 2013 ο χρόνος αναμονής να είναι 2-3 μήνες.

Αναμονή

Οι υπόλοιποι (πρώην αστυνόμοι πόλεων και πυροσβέστες) έχουν πολύ λιγότερο χρόνο αναμονής (1 μήνα) αλλά εισπράττουν δύο εφάπαξ βοηθήματα, ένα από το ΤΕΑΠΑΣΑ (που αγγίζει κατά μέσο όρο τα 35.000 ευρώ) και ένα από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου επικρατεί έμφραγμα αναμονών. Βασική προϋπόθεση για την πληρωμή του εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι η συνταξιοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η 15ετής κατ' ελάχιστο ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας. Όσοι έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας θα πάρουν επιστροφή εισφορών.

 Δύο εφάπαξ βοηθήματα εισπράττουν οι λιμενικοί με την αποστρατεία τους, ένα από το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ) και ένα από τον ΕΛΟΑΝ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Ναυτικού) του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ), κάθε ένα από τα οποία κυμαίνεται γύρω στα 25.000 ευρώ. Στους 6 μήνες έχει φτάσει η αναμονή για το εφάπαξ από το ΤΑΛΣ, ενώ ίδιος χρόνος αναμονής ισχύει σήμερα και στο ΜΤΝ. Εφάπαξ από το ΤΑΛΣ δικαιούνται οι λιμενικοί που εξέρχονται από την υπηρεσία, έχουν συμπληρώσει 15ετία ασφάλισης στο ταμείο αλληλοβοήθειας και 25ετία στο σώμα. Οσοι συμπληρώνουν 10ετή πλήρη πραγματική υπηρεσία δικαιούνται επιστροφής των κρατήσεων που τους έγιναν επί των αποδοχών τους. Οσοι έχουν λιγότερα από 10 χρόνια στο Ταμείο, δεν δικαιούνται επιστροφή εισφορών, ούτε εφάπαξ. Το εφάπαξ από το ΜΤΝ υπολογίζεται όπως και για τους στρατιωτικούς.
 Με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις εισπράττουν εφάπαξ βοήθημα οι στρατιωτικοί των τριών Οπλων. Βασικές προϋποθέσεις για την είσπραξη του εφάπαξ είναι η αποστρατεία με θεμελιωμένο δικαίωμα λήψης στρατιωτικής σύνταξης από το Δημόσιο και η κατ' ελάχιστο 10ετής συμμετοχή με πληρωμένες εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας του κάθε Μετοχικού Ταμείου. Εάν ο στρατιωτικός δεν έχει συμπληρώσει 10 χρόνια μετοχικής σχέσης, τότε παίρνει πίσω τις κρατήσεις του. Για να βρούμε το ποσό του εφάπαξ παίρνουμε το άθροισμα βασικού μισθού, επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του υψηλότερου ποσού εξομάλυνσης που έχει λάβει ο δικαιούχος κατά τη διάρκεια της θητείας του, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, καθώς και του επιδόματος ύψους 176 ευρώ ή του αντίστοιχου επιδόματος θέσης υψηλής ευθύνης και το πολλαπλασιάζουμε επί τον αριθμό των ετών συμμετοχής στο Ταμείο. Για παράδειγμα, ένα μέσο εφάπαξ στην Αεροπορία κυμαίνεται στα 70.000 - 80.000 ευρώ, στους βαθμούς του σμήναρχου και του αντισμήναρχου, που συνήθως αποστρατεύονται οι ιπτάμενοι.


Προϋποθέσεις για επικουρική

Βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν οι ένστολοι του στρατού, του λιμενικού και της αστυνομίας μέρισμα εν είδει επικουρικής σύνταξης είναι να δικαιωθούν κύριας στρατιωτικής σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το ποσό του είναι συνήθως ανάλογο με τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας και το χρονοεπίδομα:

Για να φτάσει στην 35ετία μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικά χρόνια φοίτησης σε πανεπιστημιακή σχολή, στρατιωτικής θητείας και υπηρεσίας σε παραμεθόριο. Το μέρισμα μειώνεται όσο μειώνονται και τα χρόνια υπηρεσίας, ενώ το όριο για να θεμελιώσει κανείς δικαίωμα είναι η 25ετία.

Όσοι έχουν λιγότερα παίρνουν μειωμένο, ενώ προσαυξημένο παίρνουν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμη υπηρεσία πάνω από 25 και μέχρι 35 χρόνια.

 Στρατός ξηράς - αστυνομία: Μέρισμα από το ΜΤΣ διεκδικούν το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό του στρατού, το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό της πρώην χωροφυλακής, όπως επίσης και το αστυνομικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. μετά το 1984. Με 35ετία λαμβάνει πλήρως όλα τα χιλιοστά του βαθμού του και το ανώτατο ποσό μερίσματος, εφόσον έχει καταβάλει πλήρως τις εισφορές του.
 Αεροπορία: Μέρισμα από το ΜΤΑ διεκδικούν οι στρατιωτικοί της Π.Α. που έχουν καταβάλει εισφορές, αποστρατεύονται και δικαιώνονται σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πλήρες μέρισμα παίρνουν αυτοί που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας.
 Ναυτικό - Λιμενικό: Μέρισμα από το ΜΤΝ διεκδικούν οι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, οι λιμενοφύλακες, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας του Π.Ν. και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν καταβάλει εισφορές.

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Ανατροπές στα όρια ηλικίας

 Ανατροπές στον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σημαντικές αλλαγές προς τα κάτω στον τρόπο υπολογισμού της βασικής σύνταξης έχουν φέρει για τους ένστολους οι πρόσφατοι ασφαλιστικοί νόμοι
 Η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης αποτελεί προϋπόθεση για την επικουρική των αστυνομικών

Μετά το 2010 το γενικό όριο συντάξιμης υπηρεσίας των 24,5 χρόνων που ίσχυε ώστε να δικαιωθεί ένας ένστολος κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φθάσει στα 40 έτη το 2015. Ο τρόπος υπολογισμού αλλάζει αντίστοιχα για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2014, ενώ για όλους τους υπόλοιπους ανατρέπεται πλήρως.

Ειδικότερα, μέχρι το 2010 οι ένστολοι χρειάζονταν 24,5 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας για να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου. Οι νέες ρυθμίσεις αυξάνουν σταδιακά αυτό το όριο ως εξής: όσοι θεμελίωναν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα χρειάζονται τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή βγαίνουν με 27,5 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Όσοι θεμελίωναν το 2013 θα χρειαστούν 4,5 χρόνια, βγαίνουν δηλαδή με 29 χρόνια, και όσοι έβγαιναν το 2014 θα δουλέψουν 6 χρόνια επιπλέον, πάνε δηλαδή στα 30,5 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Όσοι θεμελίωναν δικαίωμα από 1/1/2015 και εξής δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας.

Όσοι ένστολοι διαθέτουν εξάμηνα πτητικής υπηρεσίας (πιλότοι Π.Α., ιπτάμενοι Στρατού Ξηράς, Αστυνομίας κλπ.) θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 18 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, αρκεί να είχαν τόσα πτητικά εξάμηνα (τα οποία μετρούν ως διπλός συντάξιμος χρόνος) ώστε να φθάνουν τα 24,5 χρόνια συντάξιμης. Αυτός ο κανόνας ανατρέπεται ως εξής:

 Όσοι συμπληρώνουν 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία φέτος, θεμελιώνουν δικαίωμα εφόσον συμπληρώσουν 21 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (σε τρία χρόνια) και 27,5 χρόνια συντάξιμης.
 Όσοι συμπληρώνουν 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία το 2013, θεμελιώνουν με 22 1/2 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και 29 χρόνια συντάξιμης.
 Όσοι συμπληρώνουν 18ετία το 2014, θεμελιώνουν με 24 έτη πραγματικής υπηρεσίας και 30,5 συντάξιμης.
 Όσοι συμπληρώνουν 18ετία από το 2015, θεμελιώνουν με 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας και 40 συντάξιμης.

Την ίδια στιγμή, οι ένστολοι που υπηρετούν σε ειδικές δυνάμεις και μονάδες όπως ΕΚΑΜ, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς κλπ. έβγαιναν με 20 χρόνια πραγματική υπηρεσία και 24,5 συντάξιμη. Αυτό αλλάζει ως εξής:

 Όσοι συμπληρώνουν 20ετή πραγματική υπηρεσία φέτος, θεμελιώνουν με 22 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (σε 2 χρόνια) και συντάξιμη 27,5 χρόνια.
 Όσοι συμπληρώνουν 20ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία το 2013, φεύγουν με 23 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 29 χρόνια συντάξιμης.
 Όσοι συμπληρώνουν 20ετία το 2014, φεύγουν με 24ετία πραγματικής υπηρεσίας και 30,5 συντάξιμης.
 Όσοι συμπληρώνουν 20ετία από το 2015 και μετά χρειάζονται 25ετία πραγματικής υπηρεσίας και 40 συντάξιμης.

Αντίστοιχες αλλαγές έχουν υποστεί οι ένστολοι και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους. Κλειδί για την κατοχύρωση υψηλής σύνταξης είναι ο χρόνος υπηρεσίας που έχει ο ένστολος πριν από την 1/1/2008.

Όσο περισσότερα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας έχει πριν από το 2008, τόσα περισσότερα χιλιοστά εξασφαλίζει στον υπολογισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνει η σύνταξή του, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, το επίδομα ευθύνης και το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Ενώ μέχρι 31/12/2007 ο υπολογισμός γίνεται με 800 μόρια, από 1/1/2008 και εξής τα μόρια μειώνονται σταδιακά. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015, η σύνταξή τους υπολογίζεται σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (βασική σύνταξη + αναλογικό ποσό σύνταξης).

Έως 150 ευρώ η επικουρική για αστυνομικούς

Επικουρική σύνταξη 50 - 150 ευρώ κατά μέσο όρο χορηγεί στους αστυνομικούς που προέρχονται από την πρώην Χωροφυλακή και την πρώην Αστυνομία Πόλεων, όπως επίσης και στους πυροσβέστες το ΤΕΑΠΑΣΑ. Οι πρώην χωροφύλακες λαμβάνουν δεύτερη επικουρική από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ενώ οι αστυνομικοί από την πρώην Αστυνομία Πόλεων, και οι πυροσβέστες παίρνουν δεύτερη επικουρική από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Βασικές προϋποθέσεις για να δικαιωθεί κάποιος ένστολος επικουρικής από το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι η εξασφάλιση κύριας σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η συμπλήρωση κατ' ελάχιστον 25 ετών ασφάλισης στο Ταμείο. Αν ο ένστολος έχει λιγότερα από 25 χρόνια στο ΤΕΑΠΑΣΑ, θα πρέπει να αναγνωρίσει χρόνο. Το 85,5% των συνταξιούχων από το σώμα της πρώην Χωροφυλακής, το 96% από την πρώην Αστυνομία Πόλεων και το 89,5% των πυροσβεστών λαμβάνουν επικουρική 50 - 150 ευρώ. Για τους υπόλοιπους η επικουρική μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι τα 250 - 300 ευρώ, ανάλογα με τον μισθολογικό βαθμό αποστρατείας και τα χρόνια υπηρεσίας.

Παραδείγματα για τον υπολογισμό και το ύψος της σύνταξης

Υποστράτηγος

Βασικός Μισθός: 1.654€
Χρονοεπίδομα: 60%
Κατάταξη: 1/1/1980. Στις 31/12/2007 έχει 28 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 5 χρόνια μονάδες εκστρατείας = 33 χρόνια συντάξιμης.
Προσδιορισμός σύνταξης μέχρι 31/12/2007:
1. Χιλιοστά 33*800 (χιλιοστά) / 35 = 754 χιλιοστά
2. 1.654€ (βασικός μισθός) + 992,40€ (χρονοεπίδομα) + 176€ (επίδομα ευθύνης) + 71,92€ (επίδομα ειδικών συνθηκών) = 2.894,32€
3. 2.894,32*754/1000 = 2.182,32€ - ποσό σύνταξης μέχρι τέλη του 2007.
Προσδιορισμός σύνταξης από 1/1/2008:
1. Για να βρούμε τα χιλιοστά υπολογίζουμε ως εξής - από τα 33 χρόνια συντάξιμης μέχρι τα 35 υπολείπονται 2 έτη. Επίσης το 2012 τα χιλιοστά υπολογισμού έχουν μειωθεί στα 750. Αρα: 2*750 = 1500/35 = 43 χιλιοστά.
2. Εστω πως ο μέσος όρος ασφαλιστέων αποδοχών από 1/1/2008 μέχρι σήμερα είναι 2.000€: 2.000*43/1000=86€.
3. Τελικό, μεικτό ποσό σύνταξης (προ μειώσεων για φόρους, περίθαλψη και όλα τα ψαλίδια των μνημονίων) 2.182,32€ + 86€ = 2.268,32€.

Ταγματάρχης

Βασικός Μισθός: 1.070€
Χρονοεπίδομα: 52%
Κατάταξη: 1/1/1985. Στις 31/12/2007 έχει 23 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 5 χρόνια μονάδες εκστρατείας = 28 χρόνια συντάξιμης, συν 3 χρόνια προσαύξηση (μόνο για υπαξιωματικούς) = 31 χρόνια συντάξιμης.
Προσδιορισμός σύνταξης μέχρι 31/12/2007:
1. Χιλιοστά 31*800 (χιλιοστά) / 35 = 709 χιλιοστά
2. 1.070€ (βασικός μισθός) + 556,40€ (χρονοεπίδομα) + 176€ (επίδομα ευθύνης) + 71,92€ (επίδομα ειδικών συνθηκών) = 1.874,32€
3. 1.874,32*709/1000 = 1.328,89€ - ποσό σύνταξης μέχρι τέλη του 2007.
Προσδιορισμός σύνταξης από 1/1/2008:
1. Για να βρούμε τα χιλιοστά υπολογίζουμε ως εξής - από τα 31 χρόνια συντάξιμης μέχρι τα 35 υπολείπονται 4 έτη. Επίσης το 2012 τα χιλιοστά υπολογισμού έχουν μειωθεί στα 750. Αρα: 4*750 = 3000/35 = 86 χιλιοστά.
2. Έστω πως ο μέσος όρος ασφαλιστέων αποδοχών από 1/1/2008 μέχρι σήμερα είναι 1.750€: 1.750*86/1000=150.50€.
3. Τελικό, μεικτό ποσό σύνταξης (προ μειώσεων για φόρους, περίθαλψη και όλα τα ψαλίδια των μνημονίων) 1.328,89€ + 150.50€ = 1.479,39€.

(ΕΘΝΟΣ 26/07/2012 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις