Αναβαθμίζονται τα Α/Α OSA AK-AKM του ΕΣ!


Προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισης και επιθεώρησης των βλημάτων των Α/Α συστημάτων OSA-AK/AKM (ΝΑΤΟϊκή ονομασία SA-8b Gecko), με την Ρωσία να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την ελληνική παραγγελία, καθώς από τα συστήματα αυτά εξαρτάται η Α/Α άμυνα του Ανατολικού Αιγαίου. Με εντολή του ίδιου του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν προς την Rosoboronexport, το ελληνικό πρόγραμμα προηγήθηκε άλλων ανάλογων.

Το σύστημα είναι το πρώτο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα παγκοσμίως, που διαθέτει δικό του ραντάρ. Κορμός του συστήματος είναι το πλήρως αμφίβιο, αερομεταφερόμενo και ελαφρά θωρακισμένο εξάτροχο όχημα 9Κ33. Η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 500 χλμ.
Το ραντάρ του συστήματος αποτελείται από μια περιστρεφόμενη κεραία που λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων Η (6-8 GHz) και μπορεί να επιτηρεί στόχους σε ακτίνα 30 χλμ. και από μία μικρότερη, εμπλοκής, που λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων J στα 14.5 GHz και μπορεί να εντοπίσει στόχους σε απόσταση έως 20 χλμ. Επίσης, υπάρχει μια μικρότερη παραβολική κεραία ελέγχου των Α/Α πυραύλων.
Το σύστημα των διπλών κεραιών επιτρέπει τον έλεγχο δύο πυραύλων ταυτόχρονα, εναντίον του ιδίου στόχου, ακόμα και σε διαφορετικές συχνότητες ελέγχου, ώστε να δυσκολέψει την αντιμετώπισή τους από εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικών αντίμετρων. Επίσης, υπάρχει και σύστημα οπτικής παρακολούθησης, σε περίπτωση εξουδετέρωσης του ραντάρ από εχθρικά ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Το OSA-AK/AKM είναι εξοπλισμένο με 6 Α/Α κατευθυνόμενα βλήματα 9Μ33 Μ3, σε 2 τρίδυμους εκτοξευτές. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 15 χλμ. με μέγιστο ύψος πτήσης τα 12 χλμ. ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα. Το βλήμα ζυγίζει 170 κιλά και προωθείται από κινητήρα στερεών καυσίμων. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 2,4 Mach και η πολεμική του κεφαλή ζυγίζει 40 κιλά. Διαθέτει πυροσωλήνα επαφής και πυροσωλήνα προσέγγισης. Οι πιθανότητες επιτυχίας πλήγματος σε ποσοστά είναι μεταξύ 55 και 80%. Ο χρόνος ενεργοποίησης, από τον εντοπισμό μέχρι την εκτόξευση, δεν ξεπερνά τα 26 δευτερόλεπτα.
H πολεμική του κεφαλή έχει φονική ακτίνα θραυσματοποίησης τα 5 μ. Ο ΕΣ διαθέτει 39 συστήματα. Τα πρώτα 12 OSA-AK παραλήφθηκαν το 1992 από τα αποθέματα του πρώην Ανατολικογερμανικού Στρατού. Τα υπόλοιπα παραλήφθηκαν το 1998. Τα ελληνικά OSA-AK/AKM διαθέτουν επίσης σύστημα IFF AN/TPX-54 (V). Στο πρόγραμμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των συστημάτων TOR-M1 προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση από τη Ρωσία 7 επιπλέον OSA-AK/AKM.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις