Αυστηρή διαταγή Τόμσεν για μείωση υψηλόβαθμων αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΜΕΙΩΣΗ των θέσεων των υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ζητάει η τρόικα, εκτιμώντας ότι έτσι θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις κλίμακας. Την πρόταση έκανε ο Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια των τελευταίων επαφών του. Ο ίδιος ζήτησε επιπρόσθετα... από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει και στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, με στόχο να εξοικονομηθούν πάραυτα 800.000.000 ευρώ.

Ο Πολ Τόμσεν είναι οπαδός και νέου γύρου αλλαγών στην αγορά εργασίας, με στόχο να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Πρόσφατα η τρόικα απέστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ένα e-mail, το οποίο σκιαγραφούσε ένα σκληρό πλαίσιο παρεμβάσεων στην ήδη καθημαγμένη αγορά εργασίας, όπου υπάρχει στρατιά από 1.200.000 ανέργους, με προοπτική να αυξηθούν όσο δεν υποχωρεί η ύφεση.

Οι προτάσεις εκείνες δεν έχουν φύγει από το τραπέζι και συζητούνται με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ήδη έχει στα σκαριά τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού και το ψαλίδισμα των εφάπαξ.

Η τρόικα θέλει κατάργηση του πενθημέρου, μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων, ενώ δεν φαίνεται να κάνει πίσω και από τη θέση της για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Φάνηκε μάλιστα προς στιγμήν να... παζαρεύει τις απολύσεις στο Δημόσιο με μια διετή αύξηση στα όρια ηλικίας για σύνταξη για όλους. Καλά ενημερωμένες πηγές υπογραμμίζουν ότι, παρά τις διπλωματικές τοποθετήσεις, παραμένει προσηλωμένη στο κόψιμο των 11,5-13,5 δισ. δαπανών για τη διετία 2013-2014.

Η τρόικα παλαιότερα είχε ζητήσει και μείωση στον αριθμό των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Η Δανία, χώρα καταγωγής του Πολ Τόμσεν (εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα), δεν συνορεύει με την Τουρκία και η εισβολή των Γερμανών το 1940 ολοκληρώθηκε σε ελάχιστες ώρες από τη Βέρμαχτ και χωρίς να προβληθεί αντίσταση.

Υπό την έννοια αυτή και υπηρετώντας στον «πολύχρωμο» μηχανισμό του ΔΝΤ μάλλον δυσκολεύεται ο Δανός Πολ Τόμσεν να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας που γειτονεύει με τους Τούρκους και όχι με τους Φινλανδούς ή με τους Σουηδούς.

Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις

ΔΥΟ σενάρια μελετά για τις συντάξεις η κυβέρνηση. Το πρώτο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ...περάσει μιλούσε για συνταξιοδότηση όλων στα 65. Ακόμη και για τις ειδικές κατηγορίες όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις και φαίνεται να επιλέγεται το σενάριο σε πρώτη φάση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα έτος, από τα 65 στα 66, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ ζητά να πάει στα 67.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/09/2012 – Σ.Λ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις