Τουρκία: Τι συμβαίνει και αλλάζει όλη η ομάδα ασφαλείας του Ερντογάν;


Μόνο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται για την αιφνιδιαστική απόφασης να «πέσουν κεφάλια» στη συνοδεία ασφαλείας του Ερντογάν. Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος, πέντε επικεφαλής ομάδων ασφαλείας, οι τέσσερις στην Άγκυρα και η μία στη Κωνσταντινούπολη, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη φρούρηση του πρωθυπουργού, αντικαταστάθηκαν ενώ και τα μέλη των ομάδων επίσης απομακρύνονται.
Η μοναδική λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί, είναι ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από τον εκλεκτό του πρωθυπουργικού γραφείου, Δρ. Χακάν Φιντάν (αρχηγός της ΜΙΤ), είχαν λόγο να φοβούνται σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου πρωθυπουργού από τον στενό του κύκλο και ως ένα εκ των μέτρων ασφαλείας που έλαβαν είναι και αυτό.
Κι αυτό διότι είναι καταφανώς υπερβολική και δυνητικά επικίνδυνη βραχυπρόθεσμα, έως ότου η νέα ομάδα «βρεθεί» μεταξύ της και παγιώσει αποτελεσματικές μεθόδους συντονισμού και συνεργασίας, η κίνηση αντικατάστασης τόσο μεγάλου αριθμού σωματοφυλάκων ενός πρωθυπουργού. Για να προκρίνεται θα πρέπει να συντρέχουν σοβαρότατοι λόγοι ασφαλείας.
Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν ακύρωσε τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη όπου θα παρακολουθούσε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Η εξήγηση δεν είναι αρκετά πειστική νοουμένου ότι τα θέματα που θα εξεταστούν αφορούν το σκληρό πυρήνα της τουρκικής ασφάλειας (Συρία, Ιράν), οπότε κι εδώ είναι βέβαιο ότι κάτι άλλο συμβαίνει.
Διαβάζοντας τα περί της ακύρωσης του ταξιδιού του, ανακαλέσαμε στη μνήμη μας το επεισόδιο που είχε προκαλέσει η προσωπική του ασφάλεια όταν δεν της επιτράπηκε να εισέλθει στον χώρο κουβαλώντας… κουμπούρια. Να υποτεθεί ενδεχομένως ότι ζητήθηκε επισήμως να δοθεί η άδεια και τους αρνήθηκαν, οπότε ο Ερντογάν αποφάσισε να μη μεταβεί; Δύσκολο, αφού αυτό δεν εξηγεί το γιατί αντικαταστάθηκε τόσος κόσμος γύρω του…
Τα σενάρια που θα μπορούσαν να γραφτούν είναι πάρα πολλά, από τα πιο απλά έως για πιθανό στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτή η «θεωρία» μάλιστα, καλύπτει και τα δυο προαναφερθέντα, καθότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προβλέπει τόσο απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού όσο και την ακύρωση του ταξιδιού λόγω σοβαρής επιδείνωσης της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα… Και πώς να μη σκέφτεσαι όλα αυτά τα αρνητικά όταν τις τελευταίες ώρες η Τουρκία συγκλονίζεται από νέες συλλήψεις στρατιωτικών, ανώτατων και ανώτερων για την υπόθεση «Βαριά»…
Για να μην παρεξηγηθούμε ΔΕΝ αναφερόμαστε σε πληροφορίες αλλά σε εικασίες του τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα δύο περιστατικά τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται, ωστόσο, η χρονική σύμπτωση βάζει ασφαλώς σε κάποιες σκέψεις. Και να υπογραμμίσουμε, ότι πολύ συχνά, όσο λογικές κι αν είναι οι σκέψεις και τα σενάρια που αναφέρονται, η εξήγηση μπορεί να είναι εξαιρετικά απλή. Επιμένουμε βέβαια στο να μας κάνει μεγάλη εντύπωση η υπόθεση και προφανώς θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε.

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις