Στις ακτές της Τρίπολης για δεύτερη φορά Αμερικανοί Πεζοναύτες μετά από δύο αιώνες


Μετά από 207 χρόνια οι Αμερικανοί Πεζοναύτες επιστρέφουν στην Λιβύη στις ακτές της Τρίπολης όπως αναφέρει ο ύμνος τους ο οποίος αναφέρεται στην κατάληψη της πόλης Ντέρνα από 10 Πεζοναύτες, 300 Κρητικούς και 200 Άραβες κατά την διάρκεια του πρώτου πολέμου της Μπαρμπαριάς το 1805, κατά των πειρατών και των Οθωμανών. Ο Μουαμάρ καντάφι επιβεβαιώνεται πολύ γρήγορα: "Θα έρθει το χάος και οι πρώτοι που θα το πληρώσουν θα είναι οι δυτικοί" είχε πει ενώ βομβαρδιζόταν η χώρα του πέρσι την άνοιξη.
Σήμερα ο θάνατος των Αμερικανών διπλωματών στην Λιβύη μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, οδηγεί την κυβέρνηση Ομπάμα στην αποστολή μίας ομάδας 50 Πεζοναυτών που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έτσι για δεύτερη φορά μετά από 207 χρόνια οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα πατήσουν στις ακτές της Λιβύης.
Τότε ήταν που για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Αμερικανοί επενέβησαν με στρατιωτικά μέσα σε άλλη χώρα για να διώξουν τον ηγέτη της Μπαρμπαριάς Yusuf Karamanli ο οποίος είχε κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ το 1801, ζητώντας χρήματα για να μην επιτίθεται σε αμερικανικά πλοία.
Η χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για την αμερικανική θέση στην περιοχή αφού ο λόγος για τον οποίο εξαπολύθηκε η επίθεση από ισλαμιστές προϊόντα της "Αραβικής Άνοιξης", στο αμερικανικό προξενείο ήταν η προβολή της ταινίας "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" που θεωρείται υβριστική για το Ισλάμ.
Την ίδια στιγμή στην γειτονική Αίγυπτο, χιλιάδες Αιγύπτιοι, κυρίως σαλαφιστές διαδήλωσαν χθες βράδυ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο για να καταγγείλουν την ταινία. Και στην περίπτωση αυτή οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία  οι οπαδοί των οποίων  κατέβασαν από το ιστό την αμερικανική σημαία στο κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή είναι ότι ήταν οι ΗΠΑ που συνέβαλαν στην άνοδο του ισλαμισμού στην Λιβύη, ένα κράτος κοσμικό μέχρι την πτώση του Καντάφι και τώρα τα τέκνα του Ισλάμ σκοτώνουν Αμερικανούς διπλωμάτες. 
Καταδικάζοντας τα γεγονότα στη Βεγγάζη ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη λιβυκή Διοίκηση "να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να συμβάλει στην ασφάλεια του προσωπικού μας στη Λιβύη και να ενισχύσει την ασφάλεια σε όλες μας τις πρεσβείες στον κόσμο".
 Τελικά οι Αμερικανοί δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και πάντα καταλήγουν να πληρώνουν το κόστος των λανθασμένων όπως φαίνεται επίλογων τους, με μία διαφορά ότι είναι η Ελλάδα και η Ιταλία που γειτονεύουν με την Λιβύη και την Αίγυπτο και όχι οι ΗΠΑ. Και τα λάθη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα τα πληρώσουν Ευρωπαίοι πολίτες και ίσως μερικοί Αμερικανοί ... Πεζοναύτες.

defencenet.gr
    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις