Ενίσχυση της Δύναμης «Δέλτα» στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό

ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ της Δύναμης «Δ» και τη δημιουργία ταχυκίνητων, μικρών και ευέλικτων μονάδων με σαφή επιθετικό σχεδιασμό προβλέπει ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός που προωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, κάτι που αποδεικνύεται και από τις ξαφνικές ασκήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.... 

Ειδικότερα, η νέα... ενεργοποίηση την περασμένη Τετάρτη της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (η αποκαλούμενη Δύναμη «Δ»), η ένατη κατά σειρά μέσα στον χρόνο αποτελεί την πιο αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η νέα επιχειρησιακά αντίληψη που εκπονήθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ δεν συνιστά απλώς μια θεωρητική προσέγγιση αλλά δομικό συστατικό της επιχειρησιακής καθημερινότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δομές

Πλέον, οι Ε.Δ και με βάση τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό έχουν ενστερνισθεί τη φιλοσοφία του πλεονεκτήματος σε τόπο και χρόνο, αλλά έχουν δημιουργήσει και διαμορφώσει τις οργανωτικές δομές (επιτελεία, μονάδες) που επιτρέπουν την υλοποίηση της σε άμεσο χρόνο και χωρίς προειδοποίηση.

Το δεύτερο σημείο που αξίζει ειδική μνεία είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός «βόρειος τομέας». Εκτιμάται ότι πλέον η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο επιτελικών οργανωτικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων, που η ανάπτυξή της στην πράξη αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Υπενθυμίζεται δε ότι όταν αρχικά δημιουργήθηκε η Δύναμη «Δ» ήταν κυρίως προσανατολισμένη στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου, το οποίο η αμείωτη τουρκική επιθετικότητα αποσκοπεί να μετατρέψει σε περιοχή κρίσης, όπου φυσικά η ανάφλεξη θα γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Με την «ωρίμανση» (απόρροια σκληρής εκπαίδευσης και επιτελικού συντονισμού) όμως της Δύναμης «Δ», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν πλέον να επέμβουν σε όλη την ελληνική επικράτεια και μάλιστα εκτελώντας ιδιαίτερα δύσκολες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές σε αστικό περιβάλλον. Το αστικό περιβάλλον μπορεί να μην είναι και απόλυτα φιλικό σε κάποιες περιοχές, όπως η Θράκη, όπου διαβιούν μουσουλμάνοι που κατευθύνονται από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Η απόκτηση δυνατότητας διεξαγωγής αγώνα σε κατοικημένους τόπους αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας και της άμυνας νήσων, αφού η «αστικοποίηση» τους είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος, με την τελευταία άσκηση, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις περικοπές, την κατήφεια και την απαισιοδοξία που έχουν καταλάβει συνολικά την ελληνική κοινωνία, όχι μόνον εκτελεί άμεσα τις αποστολές που του ανατίθενται, αλλά ταυτοχρόνως συνεχώς αυξάνει τις επιχειρησιακές του ικανότητες αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα που ήδη διαθέτει.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 20/10/2012 – Σ.Λ.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις