Το Μνημόνιο «αποψιλώνει» τα στελέχη των Ε.Δ.

Οι νέες μειώσεις αγγίζουν έως και το 40%, ενώ γίνονται μεγαλύτερες με το «μαχαίρι» σε δώρα και οδοιπορικά

«Τσουνάμι» μαζικών παραιτήσεων στελεχών αναμένεται να ξεσπάσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και έως το τέλος του έτους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα των νέων μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια...

Ήδη, σύμφωνα με... εξακριβωμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο τόσο προς την πολιτική ηγεσία όσο και προς τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εντός του οποίου περιγράφεται ακριβώς το εύρος των μισθολογικών μειώσεων στο Στράτευμα, ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας. 

Το εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, οι μειώσεις «δεν είναι διαπραγματεύσιμες», κάτι το οποίο σημαίνει πως οι σχετικές αποφάσεις όχι μόνο είναι αμετάκλητες, αλλά δεν υπάρχει και καμία πιθανότητα αλλαγής τους, έστω και την ύστατη στιγμή.

Κατά μέσο όρο

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτσι να εφαρμόζει μέχρι «κεραίας» τις επιταγές του 2ου Μνημονίου οι οποίες αφορούν στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις κινητοποιήσεις των ένστολων και τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, τελικά κατά μέσο όρο οι μειώσεις στους μισθούς των στελεχών του Στρατεύματος θα κυμανθούν περίπου στο 12%, ποσοστό το οποίο ευθύς εξαρχής είχε συμφωνηθεί και αφορούσε στο ειδικά μισθολόγια.

Οι νέες μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των Ε.Δ. θα επηρεάσουν και το ποσό των συντάξεων που λαμβάνουν οι απόστρατοι, αφού τα δύο μισθολόγια συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται:

Από 0 έως και 1.000 ευρώ μεικτά η μείωση θα είναι 2%. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ μεικτά η μείωση θα είναι 10%. Από 1.500 έως 2.500 ευρώ μεικτά, η μείωση θα είναι 20%. Από 2.500 έως 4.000 ευρώ μεικτά η μείωση θα είναι 30%, ενώ από 4.000 ευρώ και άνω η μείωση θα είναι 40%.

Κουτσουρεμένοι… 

Να σημειώσουμε, πάντως, πως σε γενικές γραμμές οι μισθολογικές περικοπές στις Ε.Δ. γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, εάν σε αυτές προσθέσουμε και το κόψιμο των δώρων αλλά και των οδοιπορικών από το 2013. Οι συγκεκριμένες μειώσεις, μάλιστα, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/8/2012, κάτι που σημαίνει ότι για τους επόμενους μήνες οι μισθοί στις Ε.Δ. θα είναι σημαντικά «κουτσουρεμένοι».

Γιο τις νέες μειώσεις εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως, πέρα από το εισόδημα των στελεχών, θα πλήξουν καίρια τόσο το κύρος και την επιχειρησιακή ετοιμότητα όσο και την πειθαρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως, μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Πεντάγωνου, με τις νέες περικοπές προκαλείται μια ανάποδη μισθολογική πυραμίδα στο Στράτευμα, με τα στελέχη που φέρουν τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και άνω να πλήττονται περισσότερο. «Δεν είναι δυνατόν ο λοχαγός να έχει 100 ευρώ διαφορά στον μισθό του με ένα ΕΠ.ΟΠ. Πως μπορεί κάποιος να διοικήσει υπό τέτοιες συνθήκες», αναρωτιούνται χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

Δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης

«Τρέμουν» αλλαγή στην 25ετία

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο έντονο κάνουν τον προβληματισμό που υπάρχει ορισμένες άλλες παράμετροι που προκύπτουν μέσα από την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου στις Ε.Δ.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός στελεχών των Ε.Δ. που ανησυχεί για το ενδεχόμενο από 1/1/2013 να καταργηθεί το δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης στα 25 έτη, με αποτέλεσμα αρκετοί από όσους έχουν συμπληρώσει το παραπάνω όριο να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης από το Στράτευμα. Πρόκειται για κάτι που ανησυχεί έντονα τους επιτελείς στο Πεντάγωνο, δεδομένου ότι υπάρχει ο κίνδυνος από τη μια στιγμή στην άλλη να «αδειάσουν» ο» Ένοπλες Δυνάμεις από ανώτερους αξιωματικούς, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 30/10/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)http://staratalogia.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις