«Άρωμα» προβοκάτσιας – Αμερικανικής κατασκευής ο όλμος που έπεσε στην Τουρκία

Νέες πληροφορίες ότι ο βομβαρδισμός της τουρκικής πόλης Akçakale στις 3 Οκτωβρίου ήταν κατευθυνόμενο κτύπημα από τους αντάρτες της Συρίας προκειμένου να δώσουν στην Άγκυρα την αφορμή για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία  έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας.
Από την επίθεση στην τουρκική πόλη είχαν σκοτωθεί πέντε άτομα ενώ έγιναν η αιτία για ανταλλαγές πυρών πυροβολικού μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που κρατούν ακόμη και μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yurt οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όλμος ήταν τελικά αμερικανικός που είχε προμηθευτεί ο τουρκικός Στρατός και στη συνέχεια τον έδωσε ως βοήθεια στους ισλαμιστές αντάρτες. 

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως επρόκειτο για βλήμα D30 πυροβολικού των 122 χλστ. που είχε πέσει στην τουρκική πόλη.
Ο Merdan Yanardag όμως αρχισυντάκτης όμως της τουρκικής εφημερίδας Yurt επικαλούμενος «πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή» ισχυρίζεται ότι ο όλμος δόθηκε στους αντάρτες από τον τουρκικό Στρατό και είναι αμερικανικής κατασκευής, εμ αποτέλεσμα για εφτά συνεχείς ημέρες να υπάρχουν ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ τουρκικού και συριακού Στρατού.
Ο Abayomi Azikiwe,  αρχισυντάκτης στο πρακτορείο Pan-African news wire δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο RT ότι δεδομένης της σχέσης της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ «δε θα ήταν καθόλου έκπληξη κάτι τέτοιο να έχει συμβεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται ακόμη και το ΝΑΤΟ να γνωρίζει ότι το βλήμα του όλμου να έφυγε από χέρια ανταρτών!
«Η Άγκυρα δεν αναλαμβάνει καμία στρατιωτική πρωτοβουλία εάν πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει την πλήρη συνεργασία του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε.
Όπως αναφέρθηκε σήμερα  γ.γ. του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen αποκάλυψε σήμερα πως  το ΝΑΤΟ έχει έτοιμα σχέδια για να προστατέψει την Τουρκία σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τη Συρία.
Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι: «Έχουμε καταστρώσει όλα τα απαραίτητα σχέδια έτσι ώστε να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε την Τουρκία εάν παραστεί ανάγκη» συμπλήρωσε όμως πως «ας ελπίσουμε πως οι δύο χώρες θα βρουν ένα τρόπο για να σταματήσουν την ένταση μεταξύ τους».
Μάλιστα όπως είχαμε αναφέρει στις 4 Οκτωβρίου, μια ημέρα μόλις μετά από την επίθεση, πως πιθανότατα επρόκειτο για κατευθυνόμενο κτπύπημα από τους αντάρτες με σκοπό να παρασύρουν την Τουρκία σε μια ένπλη σύρραξη με τη Συρία. Τώρα και με τις νέες πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα είναι πολύ πιθανό να επρόκειτο για μια κοινή επιχείρηση, Τουρκίας και ανταρτών.
Τα στοιχεία όμως ότι ο βομβαρδισμός της πόλης Akçakale με τους 5 νεκρούς ήταν μια  κλασικού τύπου  προβοκάτσια κατά το πρότυπο του βομβαρδισμού της αγοράς Markale στο Σεράγιεβο το Φεβρουάριο του 1994 και της γερμανικής επίθεσης στην Πολωνίας το Σεπτέμβριο του μπορούν να εξαχθούν από τα γεγονότα τα ίδια.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ τα πέντε άτομα που σκοτώθηκαν στην συνοριακή τουρκική πόλη είχαν χτυπηθεί από οβίδα πυροβολικού και όχι βλήμα όλμου όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό.
Η διαπίστωση αυτή «έπεισε» τους Τούρκους ότι υπεύθυνος για το συμβάν αυτό είναι ο Στρατός της Συρίας και αποφάσισαν να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους μέσα στην Συρία με πυροβόλα των 155 χλστ.
Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι ότι οι Τούρκοι επέλεξαν να πλήξουν πρώτα και με μεγαλύτερη ένταση όχι την περιοχή από όπου εκτοξεύτηκε το βλήμα που σκότωσε την τουρκική οικογένεια αλλά εγκαταστάσεις των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στην πόλη Idlib η οποία απέχει 225 χλμ από την τουρκική συνοριακή πόλη όπου συνέβη το μοιραίο γεγονός και μόλις 26χλμ από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στην επαρχία Hattay.
Και όλα αυτά την στιγμή που ο Erdogan δήλωνε ότι επλήγησαν στόχοι που εντοπίστηκαν από ραντάρ αντιπυροβολικού και ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο των Τούρκων πολιτών.
Οι στόχοι στην περιοχή της πόλης Idlib επλήγησαν με 20 βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ . Πιο συγκεκριμένα επλήγη η βάση ελικοπτέρων η οποία βρίσκεται 13 χλμ από την πόλη Idlib και μόλις μερικά χιλιόμετρα από το χωριό Taoum.
Η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου προκαλεί πολλά ερωτηματικά διότι όπως αναφέρουν οι Τούρκοι ο βομβαρδισμός έγινε σε αντίποινα του θανάτου των 5 Τούρκων στην συνοριακή πόλη Akçakale.
Λογικά οι τουρκικές δυνάμεις πυροβολικού θα είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην περιοχή του συμβάντος όπου σύμφωνα με πληροφορίες έπληξαν στρατιωτικούς στόχους με 10 βλήματα τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά όπως φαίνεται αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία και για να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα σε σχέση με την εσωτερική κατάσταση στην Συρία βομβαρδίζοντας περιοχές βαθιά μέσα στην Συρία όπου οι κυβερνητικές μονάδες μάχονται τους αντάρτες.
Από την συγκεκριμένη βάση στο χωριό Taoum εξορμούν τα επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων για τις αποστολές στην ευρύτερη περιοχή.
Ο βομβαρδισμός της βάσης προφανώς δεν σχετίζεται με τα αντίποινα για τον θάνατο της τουρκικής οικογένειας αλλά διαφορετικά συμφέροντα. Από το μπαράζ του τουρκικού πυροβολικού σκοτώθηκε αριθμός Σύρων στρατιωτών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις