Ελληνική πρόταση υπογραφής MoU στην ΠΓΔΜ με ενδιαφέρον


Πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί είναι η διαφαινόμενη πρωτοβουλία της ελληνικής πλευρά προς τους Σκοπιανούς και την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι που έχει καταφέρει να εκνευρίσει με τη συμπεριφορά του ακόμα και τα πλέον «ψύχραιμα» μέλη των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων.
Η ελληνική προσπάθεια έλαβε τη μορφή επιστολής που στάλθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ποπόσκι, με την οποία προτείνεται η υπογραφεί Μνημονίου Κατανόησης (MoU) όπου οι δυο πλευρές θα συμφωνούν… στα αυτονόητα (όχι βέβαια και τόσο αυτονόητα από την πλευρά των Σκοπιανών).
Το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται να προσδοκά ότι η υπογραφή θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του φλέγοντος θέματος που διχάζει τις δυο χώρες, αυτό της ονομασίας.
Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς έχουν ως ακολούθως:
«Με το παρόν επαναβεβαιώνουμε το κοινό υφιστάμενο σύνορό μας ως διαρκές και απαραβίαστο διεθνές σύνορο.
»Δεσμευόμαστε πλήρως να σεβόμαστε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του άλλου και να απόσχουμε, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από την απειλή ή χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένης της απειλής ή χρήσης βίας που θα είχε ως στόχο να παραβιάσει το υφιστάμενο σύνορό μας.
»Επαναβεβαιώνουμε ότι κανείς από εμάς δεν θα προβάλει ή υποστηρίξει διεκδικήσεις επί οιουδήποτε μέρους του εδάφους του άλλου ή διεκδικήσεις για αλλαγή του υπάρχοντος συνόρου.
»Συμφωνούμε να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την απόφαση 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο να επιτύχουμε συμφωνία επί της, περιγραφόμενης στην ανωτέρω απόφαση και στην απόφαση 817 (1993), διαφοράς.
»Προς αυτό τον στόχο, και προκειμένου να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε κλίμα αμοιβαίας πίστης και εμπιστοσύνης, συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητο να υποστηρίζουμε πλήρως τις αρχές της καλής γειτονίας και της μη παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα της άλλης πλευράς υπό οιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένων οιωνδήποτε εδαφικών διεκδικήσεων που αφίστανται των υφιστάμενων κοινών συνόρων, ότι θα συνεχίσουμε να απαγορεύουμε εχθρικές δράσεις ή προπαγάνδα από κρατικά ελεγχόμενες υπηρεσίες και να αποθαρρύνουμε παρόμοιες ενέργειες από ιδιωτικούς παράγοντες που ενδέχεται να υποκινήσουν βία, μίσος ή εχθρότητα του ενός κατά του άλλου και ότι θα απέχουμε από κάθε πράξη ή δήλωση που διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλων που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου.
»Συμφωνούμε επιπλέον ότι προκειμένου να παράσχουμε νέα ώθηση στην ουσία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε επί τη βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου για τις βασικές παραμέτρους μιας λύσης η οποία πρέπει να περιλαμβάνει συμφωνία επί του γεγονότος ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να εμπεριέχει σαφές και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και ότι το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς».
Η Ελλάδα στηρίζεται στο ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα για την Προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 την αναβίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ένωσης προς όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ.
Πλέον, η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο του Γκρουέφσκι, ο οποίος καλείται να αποδείξει τις ειρηνικές του προθέσεις και τη διάθεσή του να συνεργαστεί σεβόμενος τις ευαισθησίες της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος. Διαφορετικά, λυπούμαστε, αλλά οι αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς για την «κρυφή ατζέντα» (όχι και τόσο…) των Σκοπιανών και τα αλυτρωτικά τους οράματα καλώς ανησυχούν την Ελλάδα.

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις