"Θα χυθεί αίμα", στο χώρο των εξοπλισμών. Οι 40ρηδες δικαστικοί,το ΣΔΟΕ και οι στρατιωτικοί

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες από τις δικαστικές αρχές, σ΄ ότι έχει να κάνει με εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος. Αξιωματικοί -κυρίως απόστρατοι- αξιωματούχοι,δημοσιογράφοι και όποιος άλλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχε σχέση ή γνώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. ‘ Όχι οι έρευνες δεν αφορούν μόνο στην περίοδο Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, όπως μάθαμε πρόσφατα,αλλά επεκτείνονται και στη περίοδο της ΝΔ.


Κάποια από τα προγράμματα τα οποία ερευνώνται έχουν “ουρές” μέχρι και σήμερα κυρίως σ΄ ότι έχει να κάνει με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που προβλέπονταν στις συμβάσεις.

Εισαγγελείς,ανακριτές αλλά και το ΣΔΟΕ έχουν “κατεβάσει από τα ράφια” συμβάσεις εξοπλισμών και δεν έχουν μείνει μόνο στις υποθέσεις των ελικοπτέρων Apache και NH 90,ούτε στα άρματα μάχης Leopard ,στις φρεγάτες ,τα υποβρύχια και τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ερευνούν ακόμη και προγράμματα που είχαν “κολλήσει” σε μεγάλες συμβάσεις και για τα οποία είτε υπάρχουν καταγγελίες, είτε υπάρχουν υπόνοιες ότι “κάτι δεν πάει καλά”.

Το ΣΔΟΕ έχει καλέσει ήδη απόστρατους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας για να διερευνήσει δύο υποθέσεις που έχουν να κάνουν με αγορές F 16. Η πρώτη είναι για το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS που αφορά στην αγορά των F 16 της περιόδου Σημίτη και η δεύτερη για το recce pod, που επελέγη για τα F 16 που αγοράστηκαν την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή.

Για το μεν ASPIS εξετάζεται πως το κόστος του σχεδόν τριπλασιάστηκε. Και μιλάμε για ένα σύστημα αυτοπροστασίας που ακόμη δεν λειτουργεί (!) με βάση τις προδιαγραφές που είχε θέσει η ΠΑ. 

Για το recce pod, που ουσιαστικά θα κάλυπτε το κενό στις αποστολές αναγνώρισης- αεροφωτογράφησης της ΠΑ, εξετάζεται με ποια λογική επελέγη συγκεκριμένο σύστημα το οποίο τελικά δεν καλύπτει όλες τις δυνατότητες τις οποίες είχε θέσει η Ελλάδα.

Το να φθάνουν οι έρευνες ακόμη και σε τέτοια προγράμματα δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για έλεγχο και αξιολόγηση όλων των καταγγελιών και όλων των πληροφοριών που έχουν φθάσει σε δικαστικές αρχές και στο ΣΔΟΕ.

Εισαγγελείς και ανακριτές της νέας γενιάς -σαραντάρηδες οι περισσότεροι- έχουν πάρει πολύ ζεστά την έρευνα για τους εξοπλισμούς. Οι πρώτες καταθέσεις που έχουν πάρει έκαναν σαφές ότι θα πρέπει να εισέλθουν σ΄ ένα πραγματικό λαβύρινθο, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις έχει έξοδο ακόμη και σε προγράμματα που ακόμη και σήμερα παραμένουν ανοιχτά ,λόγω αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα οποία επίσης θα τεθούν υπό ενδελεχή έλεγχο. 

Είναι σαφές ότι η δυσκολία να βρεθεί η άκρη του νήματος σ΄ αυτές τις υποθέσεις είναι δύσκολο να βρεθεί. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά όσοι έχουν αναλάβει την έρευνα δεν είναι διατεθειμένοι να "χαθούν" μέσα στις χιλιάδες σελίδες των συμβάσεων και των δυσνόητων κειμένων τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι έρευνες θα ξεκινήσουν κατά κάποιο τρόπο ...ανάποδα,από την ροή και "προβολή" χρήματος και πλούτου, ο οποίος και θα πρέπει να δικαιολογηθεί.

Επίσης το "εργαλείο" που θα αξιοποιήσουν οι αρχές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμονή είναι αυτό των στρατιωτικών, από τους οποίους πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν πολλά. Γι΄ αυτό και είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους αξιωματικούς οι οποίοι συμμετείχαν σε επιτροπές που σχετίζονται με τις υπό έρευνα αγορές θα κληθούν να "δώσουν τα φώτα" τους.

onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις