Το Ισραήλ έπληξε το αρχηγείο της Χαμάς στην Γάζα


Το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης υπό τον έλεγχό της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά 30 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρεις ημέρες και 280 έχουν τραυματισθεί, ενώ έχουν σκοτωθεί τρεις Ισραηλινοί από ρουκέτα που ερρίφθη από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη. 

«Το αρχηγείο της κυβέρνησης αποτέλεσε στόχο σειράς τεσσάρων αεροπορικών επιδρομών και η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι παραμένει στις θέσεις της και στέκεται στο πλευρό του λαού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς σήμερα, τέταρτη ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους. 

Το κτίριο, που βρίσκεται στη συνοικία Νάσερ της πόλης της Γάζας, έχει σχεδόν καταστραφεί αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στελέχη της Χαμάς. 

«Μερικές πλευρές του αρχηγείου καταστράφηκαν και τα παρακείμενα σπίτια υπέστησαν ζημιές έπειτα από τον βάρβαρο ισραηλινό βομβαρδισμό», είπε εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος.
 
«Στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν το αρχηγείο του (επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς) Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.   

«Τις τελευταίες έξι ώρες ο στρατός έπληξε 85 νέες θέσεις τρομοκρατών», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Πιθανή η χερσαία επιχείρηση
Χθες το Ισραήλ, ενισχυμένο μετά την υποστήριξη των ΗΠΑ, κινητοποίησε 75.000 εφέδρους για την περίπτωση μιας επικείμενης χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Γάζας, έπειτα και από τη ρίψη ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος οι οποίες είχαν στόχο το Τελ Αβίβ και για πρώτη φορά την Ιερουσαλήμ. 

Το Ισραήλ παράλληλα απέκλεισε όλους τους κεντρικούς δρόμους γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα, κοντά στον οποίο συγκεντρώνονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες.   

Συνολικά 500 αεροπορικές επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της επιχείρησης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. 

Διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ έφθασε στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, πραγματοποιώντας σύντομη επίσκεψη αλληλεγγύης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.
«Η τυνησιακή αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ραφίκ Αμπντεσαλέμ που έφθασε στη Γάζα, μεταβαίνει στην έδρα της κυβέρνησης η οποία καταστράφηκε από τις ισραηλινές επιδρομές σήμερα το πρωί, για να συναντήσει αξιωματούχους της κυβέρνησης» της Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Ισλάμ Σαχουάνε.
«Η επίσημη αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τους τραυματίες σε νοσοκομεία της Γάζας», πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε και του εξέφρασε την «αλληλεγγύη της χώρας του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού», ενώ κατήγγειλε «τη βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας».
Ο Μαρζούκι ζήτησε επίσης την «έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και την υιοθέτηση «των απαραίτητων κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ».

Αργά χθες το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ζητώντας να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «ο Πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ και εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά».
 
Ο κ. Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα. 

Στη Νέα Υόρκη, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, σε μια προσπάθεια να πείσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία.

Ο Πρόεδρος των παλαιστιινίων Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί «εντός δύο ή τριών ημερών».  
tanea.gr

Το Πακιστάν καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα και διαβεβαίωσε τον παλαιστινιακό λαό για την υποστήριξή του. 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ισραηλινές επιθέσεις, στόχος των οποίων δεν είναι μόνο η διοίκηση της Χαμάς αλλά και αθώοι πολίτες. Οι επιδρομές αυτές συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις