Μαζικές εκτοξεύσεις βλημάτων αέρος-επιφανείας στο θαλάσσιο χώρο του ΠΒΚ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με απόλυτη επιτυχία η άσκηση του ΓΕΕΘΑ «Θαλάσσιος Γρύπας 1/2012» ανοικτά του Πεδίου Βολής Κρήτης.
Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων που έχουν πραγματοποιήσει οι ΕΔ και η πρώτη φορά που έγινε μια τόσο μαζική εκτόξευση βλημάτων αέρος-εδάφους/επιφανείας εναντίον πλωτού στόχου του ΠΝ ένα παροπλισμένο σκάφος μεταφοράς προσωπικού.

Η αεροπορική «αρμάδα» αποτελείτο από πέντε μαχητικά και τέσσερα ελικόπτερα της ΑΣ τα οποία εκτόξευσαν κατά ομοβροντίες βλήματα Exocet, Maverick και Hellfire. Από πλευράς ΠΝ συμμετείχε μια ΤΠΚ.
Πιο συγκεκριμένα από πλευράς ΠΑ συμμετείχαν δύο αεροσκάφη Mirage 2000EGM τα οποία μετέφεραν από ένα Exocet AM. 39 το καθένα, της 332Μ, δύο αεροσκάφη F-16C Block 50 της 347Μ με βλήματα AGM-65G Maverick και ένα F-16 Block 52+ της 340Μ το οποίο πραγματοποιούσε καταγραφή των εκτοξεύσεων με το σύστημα LANTIRN.
Η ΑΣ χρησιμοποίησε τέσσερα ελικόπτερα Apache δύο AH-64A του 1ου ΤΕΕΠ και δύο AH-64D του 2ουΤΕΕΠ εξοπλισμένα με βλήματα Hellfire.
Από τις εκτοξεύσεις των Exocet μάλιστα του πρώτου Exocet το σκάφος ουσιαστικά κόπηκε στη μέση, - «το βρήκε κατακούτελα» όπως ανέφερε πηγή του ΓΕΕΘΑ στο defencenet.gr- με αποτέλεσμα στο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι τη βύθισή του να προλάβουν να ρίξουν το φορτίο τους το έτερο Mirage 2000 τα δύο F-16 από ένα Maverick G το καθένα και τουλάχιστον ένα από τα Apache.
Αυτό που απομένει να διασταυρωθεί  είναι τι έχει γίνει με τα υπόλοιπα Apache, εάν πρόλαβαν δηλαδή να ρίξουν, ενώ η πυραυλάκατος «Ντεγιάννης» δεν μπόρεσε να δοκιμάσει τους Penguin καθώς στόχος… δεν υπήρχε.
defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις