Βάζει φωτιές σε ΝΑΤΟ και Δανία απόρρητη έκθεση-βόμβα…


Η διαρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μίας διαβαθμισμένης έκθεσης της δανέζικης Αεροπορίας με την αξιολόγηση των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, έφερε σε δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση της χώρας όσο και τη Συμμαχία.
Η διαβαθμισμένη ως απόρρητη έκθεση με τίτλο «Libya Mission» («Αποστολή στη Λιβύη») συντάχθηκε από την Τακτική Αεροπορική Διοίκηση (FTK) της δανέζικης Αεροπορίας και λόγω λάθους απεστάλη ως ηλεκτρονικό αρχείο στον όμιλο «Politiken», έναν από τα πιο σημαντικούς στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα.
 Η αποστολή έγινε σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος για αποδέσμευση πληροφοριών για τις δανικές επιχειρήσεις στη Λιβύη από τον «Politiken», οπότε προφανώς εκ παραδρομής συμπεριέλαβε το διαβαθμισμένο υλικό.
Σε εθνικό επίπεδο η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε σάλο αφού αποκαλύφθηκε ότι η δανέζικη Αεροπορία «ξεμένοντας» από όπλα ακριβείας αέρος – εδάφους, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, προμηθεύτηκε κατευθυνόμενες βόμβες από το Ισραήλ, αφού όλες οι προσπάθειες προμήθειας όπλων από τα αποθέματα των συμμαχικών χωρών δεν είχαν αποτέλεσμα.
Το καταπληκτικό στην υπόθεση είναι η πρώην υπουργός Άμυνας ενώ παραδέχθηκε ότι η εξάντληση των αποθεμάτων όπλων ήταν εν γνώσει της, εν τούτοις δήλωσε ότι έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια τους από την Ολλανδία και την Πολωνία, χωρίς να θυμάται οποιαδήποτε αναφορά στο Ισραήλ.
Σε συμμαχικό επίπεδο η δανέζικη Αεροπορία ασκεί δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ και τις επιχειρησιακές του δομές για έλλειψη ικανότητας διεξαγωγής και συντονισμού των επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στη στοχοποίηση. Το ΝΑΤΟ, κατά τους Δανούς, αποδείχθηκε ανίκανο όχι μόνο να συντονίσει τις αεροπορικές επιχειρήσεις αλλά και να παρέχει στα μαχητικά αξιόπιστες πληροφορίες για στόχους που επρόκειτο να εμπλέξουν. Το ίδιο ανεπαρκής ήταν και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αεροπορικών προσβολών και ειδικότερα των παράπλευρων απωλειών στον πληθυσμό και τις μη στρατιωτικές υποδομές, που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί τόσο ο αριθμός όσο και η έκταση των προσβολών.
Στην έκθεση μάλιστα σημειώνεται ότι η μεταβίβαση της ευθύνης της διεξαγωγής των αεροπορικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, συνοδεύτηκε από σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας τους. Ως ένας από τους κύριους παράγοντες για αυτό σημειώνεται η περιορισμένη δυνατότητα των συμμαχικών δυνάμεων συλλογής τακτικών πληροφοριών.
Στην κριτική των Δανών το ΝΑΤΟ αντέδρασε με τον πολιτικά ορθό τρόπο. «Τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν στη δανέζικη έκθεση θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο του σχεδίου ‘Smart Defence’ και της νέας δομής διοίκησης»…
http://www.defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις