Οι τρεις πληγές των μέτρων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιες είναι ,πως πρέπει να αντιμετωπιστούν


Τα μέτρα πέρασαν και μέσα σ΄ αυτά και οι νέες περικοπές που αφορούν στο μισθολόγιο των στρατιωτικών.

Ανεξάρτητα απ΄ό αριθμούς και ποσοστά οι μειώσεις είναι μεγάλες και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμες απ΄ αυτούς που θα τις υποστούν. Τους στρατιωτικούς οι οποίοι θα πρέπει να υποβαθμίσουν σε επίπεδα άλλων δύσκολων δεκαετιών την ποιότητα ζωής τους.

Μπορεί όλοι οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας να διαβεβαίωναν και να διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι το αξιόμαχο των ΕΔ δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο. Κι αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα των ΕΔ. Όμως είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύουμε ότι οι ΕΔ έχουν μείνει ανεπηρέαστες και δεν τις έχουν “αγγίξει” οι συνεχείς απερίσκεπτες και απάνθρωπες περικοπές. Είναι ψέμμα.

Οι πληγές που έχουν προκληθεί από τις ήδη εφαρμοζόμενες περικοπές θα γίνουν ακόμη βαθύτερες με τα νέα μέτρα:
  • Παραιτήσεις στελεχών με μόρφωση και ικανότητες. Αμέσως μετά από την ψήφιση των μέτρων οι παραιτήσεις στελεχών άρχισαν και πάλι. Υπάρχουν στελέχη τα οποία εμφανίζονται έτοιμα να αναλάβουν το προσωπικό τους ρίσκο να βγουν στην ελεύθερη αγορά, εκτιμώντας ότι η παραμονή στις ΕΔ δεν έχει τίποτα πια να τους προσφέρει.
  • Κλίμα απαξίωσης απογοήτευσης. Πρόκειται για δηλητήριο το οποίο κυριολεκτικά παραλύει τις ΕΔ και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθεί αντίδοτο. Ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την απογοήτευση στελεχων ,αλλά πρέπει άμεσα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ασχοληθούν μ΄ αυτό το ζήτημα κι όχι απλά με λόγια και δηλώσεις ,αλλά με έργα και πράξεις. Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει έτοιμη δέσμη μέτρων ανακούφισης των στρατιωτικών που πρώτα απ΄ όλα θα έστελνε το μήνυμα, ότι η ηγεσία “είναι εδώ”.
  • Συντήρηση οπλοστασίου. Πολλά ακούγονται και λέγονται για τις τραγικές ελλείψεις σε συντήρηση και τεχνική υποστήριξη ακόμη και σε κρίσιμα για την άμυνα της χώρας οπλικά συστήματα. Η άμυνα δεν μπορεί να εξετάζεται μόνο με αριθμούς και ποσοστά περικοπών. Πρέπει να εξετάζεται και με ποσοστά διαθεσιμότητας οπλικών συστημάτων ,ειδικά αυτή τη περίοδο ,σ΄ αυτή τη περιοχή του πλανήτη που επικρατεί ρευστότητα και ένταση.

Όλα αυτά θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Διαφορετικά τα όσα θα δούμε και στο χώρο των ΕΔ θα μας εκπλήξουν δυσάρεστα. 
onalert.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις