ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής


«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών από τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου. 

Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου πριν από 29 χρόνια η Τουρκία προχώρησε στη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της μεγαλονήσου. Η τουρκική αποσχιστική ενέργεια καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα.
Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση. Για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ» έχουν έλθει στα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, εκπρόσωποι της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Νιχάτ Ματκάπ.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε μήνυμά του, υποστήριξε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει ένα κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό». Δεν μας λείπει τίποτα από τα αναγνωρισμένα κράτη, έχουμε πολύ περισσότερα, προσέθεσε.
Ο Έρογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει βούληση για λύση και ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της. «Σε αντίθετη περίπτωση, αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) θα συνεχίσουν τον δρόμο τους κι εμείς τον δικό μας», δήλωσε.
Τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας και καταγγέλλουν τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και απειλές. Καλούν, παράλληλα, σε επαγρύπνηση, συστράτευση, ενότητα και συνεργασία, για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κόμματα, σπουδαστές και μαθητές οργανώνουν εκδηλώσεις καταδίκης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος της «ΤΔΒΚ».
Η κατάσταση αυτή «παρεμποδίζει  την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος και έχει οδηγήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε διεθνή απομόνωση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ρητά καταδικάσει τη νομικά άκυρη αυτή ενέργεια και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις