«Κούρεμα» στα ελλειμματικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων

 Κινδυνεύει με κατάρρευση το Μετοχικό Ταμείο Στρατού
 Το χρέος του ΜΤΣ έχει εκτοξευθεί στα 432 εκατ. ευρώ

Τη μεταφορά ενός μέρους του ελλείμματος των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια προσπάθεια του να αποτρέψει την ολοκληρωτικά κατάρρευση τους.

Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται... στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ), το χρέος του οποίου έχει εκτοξευθεί στα 432 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα χρέος που, όπως εκτιμούν κύκλοι του Πενταγώνου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταστεί διαχειρίσιμο.

Ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως έφτασε η ώρα να καταλογιστούν ευθύνες στις διοικήσεις των περασμένων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν οι διοικήσεις του ΜΤΣ κατέφευγαν σε λογιστικές «αλχημείες», προκειμένου να μην εμφανίζουν καθόλου - ή να εμφανίζουν περιορισμένες - ζημίες στους απολογισμούς του Ταμείου.

Υπήρξαν φορές που ζημίες του ΜΤΣ, μέσω της «δημιουργικής λογιστικής», παρουσιάστηκαν σαν κέρδη.

Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι, όπως, π.χ., πλασματική απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου (αγοραπωλησίες, μισθώσεις), δάνεια, παροχή εισφορών του ΒΟΕΑ ως μέρισμα κ.ά.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα αφενός το μέρισμα των δικαιούχων του Ταμείου και του ΕΚΟΕΜΣ να έχει μειωθεί στο μισό, αφετέρου να καταβάλλεται με αρκετή καθυστέρηση.

Επίσης, εξαιτίας της δεινής κατάστασης του Μ.Τ.Σ υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και στα Εφάπαξ των στρατιωτικών αλλά και στο Βοήθημα Επαγγελματικής Αυτοτέλειας προς στα παιδιά των στρατιωτικών, για την καταβολή του οποίου πλέον έχουν θεσπιστεί εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια (αναπηρία, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.).

Ολική κατάρρευση

Την ίδια στιγμή, όμως, το τεράστιο χρέος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού απειλεί να συμπαρασύρει μαζί του στην κατάρρευση τόσο το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού όσο και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Το χρέος των δύο τελευταίων Ταμείων είναι ελάχιστο και, ως εκ τούτου, η εξυγίανσή τους δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η υπάρχουσα κατάσταση, πάντως, έχει πυροδοτήσει διαφωνίες στους κόλπους του Στρατεύματος, με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να τάσσονται κατά οποιοσδήποτε προσπάθειας συγχώνευσης των τριών Ταμείων σε ένα, με απώτερο στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του ΜΤΣ μέσω της δημιουργίας ενός νέου οργανισμού.

Να σημειώσουμε πως, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται στη συνένωση των τριών Μετοχικών Ταμείων, μέσα από την οποία θα προκύψει η δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα ονομάζεται Ενιαίο Μετοχικό Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 09/11/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις