ΑΓΡΙΟ ΤΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΠΟΠ

Μερικοί απλοί υπολογισμοί «διαψεύδουν» τα λεγόμενα Παναγιωτόπουλου στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή

Στο 11% συνολικά θα φτάσει η μείωση μισθού των χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), που αποτελούν πλέον τη «ραχοκοκκαλιά» του στρατεύματος, έναντι μεσοσταθμικής μείωσης 7% που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη Βουλή μιλώντας πρόσφατα επί... του Προϋπολογισμού. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Αυτή τη στιγμή, από τους μόνιμους στρατιωτικούς όλων των κατηγοριών οι ΕΠΟΠ αποτελούν την πλέον πολυπληθή κατηγορία, η οποία φτάνει αισίως τα περίπου 25.000 άτομα. Στο τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο για το 2013 προβλέπεται να «εξοικονομηθούν» από το Ειδικό Μισθολόγιο των στρατιωτικών και των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας 130.000.000 ευρώ, ενώ άλλα 88.000.000 ευρώ προβλέπονται για το 2014 μόνο από τους στρατιωτικούς. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξεως του 7%» για τους στρατιωτικούς, οι οποίοι όμως αμφισβητούν με στοιχεία αυτό το ποσοστό. Ο υπολοχαγός Ηλίας Νατσιούλας, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερείας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), που συνεργάζεται με τον ΣΥΣΜΕΔ, μελέτησε το θέμα και ανήρτησε στο Διαδίκτυο στοιχεία που αφορούν όλες τις κατηγορίες των μονίμων στελεχών και από τα οποία φαίνεται ότι μπορεί μεν ο υπουργός να υποστηρίζει ότι η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 7%, αλλά το ποσοστό αυτό προκύπτει από τον υπολογισμό μόνο επί των μηνιαίων αποδοχών των μονίμων στελεχών (και των ΕΠΟΠ) και των επιδομάτων, πολλαπλασιαζόμενο επί 12, που είναι οι μήνες. Αν βεβαίως στο ποσό αυτό υπολογιστούν και οι απώλειες από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα διάφορα επιδόματα, αλλά και τα αναδρομικά που καλούνται πλέον να πληρώσουν όλα τα στελέχη, τότε το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, της τάξεως του 10%, και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 19,6%. Ειδικά για την κατηγορία των ΕΠΟΠ, οι μειώσεις μεταξύ 2012 και 2013 θα είναι από 8,21% μέχρι και 10,89%.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Νατσιούλας τονίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Οι αριθμοί και τα ποσοστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως θέλουμε εμείς... Θα το πω με ένα απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό. Ας υποθέσουμε ότι έχεις εισόδημα πληρωτέο 1.200 ευρώ, αυτό δηλαδή που πληρωνόμαστε στην τράπεζα κάθε μήνα. Το 2012 πληρωνόμασταν όμως και επίδομα αδείας και εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, δηλαδή πληρωτέο στην τράπεζα 860 ευρώ (220 + 220 + 420). Αν το επιμερίσουμε στους 12 μήνες, αντιστοιχεί σε 72 ευρώ τον μήνα. Πληρωνόμασταν π.χ. και 132 ευρώ πάγια οδοιπορικά. Άρα, κάθε μήνα πληρωνόμασταν 1.404 ευρώ. Ήλθαν οι μειώσεις και βλέπουμε ότι στο πληρωτέο εισόδημα, μόνο από μείωση μισθών και επιδομάτων (όχι των δώρων), κατά μέσο όρο η απώλεια είναι π.χ. 6%. Λες "τι ωραία, μείωση μόνο 72 ευρώ" και νιώθεις ικανοποιημένος με αυτά που άκουγες... Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Τα δώρα που κόπηκαν υπολογίζονται στο ποσοστό; Εμάς μας ενδιαφέρει τι πληρωνόμαστε. Αν κοπούν και τα οδοιπορικά, πόση θα είναι τελικά η μείωση;».

ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ. Ο ίδιος έφερε για παράδειγμα, με βάση και τα προηγούμενα, περίπτωση στρατιωτικού, ο οποίος λαμβάνει 1.200 ευρώ μηνιαίως πληρωτέο μισθό, που τον υπολογίζει με δύο τρόπους (του ΥΕΘΑ και των στρατιωτικών), για να καταδείξει τη σημαντική μεταξύ τους απόκλιση. Αναλογικά αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και οι αποκλίσεις για τους ΕΠΟΠ. «Τα δώρα κόπηκαν, άρα, αν υποθέσουμε ότι μένουν αρχικά τα οδοιπορικά, η μείωση σε ποσοστό θα είναι 1.200 μείον 72 ευρώ από το 6% και μείον 72 από τα δώρα. Το εισόδημά σου τώρα είναι 1.260, από 1.404. Μείωση 10,26%. Συνεχίζουμε και με την προϋπόθεση να κοπούν τα οδοιπορικά... Άρα το εισόδημά σου θα είναι μόνο 1.128 ευρώ (από 1.404), μείον δηλαδή 276 ευρώ. Ποσοστιαία μείωση 19,66%. Τελικά, το 6% είναι 10,26% και μπορεί να γίνει 19,66%». Συμπερασματικά, ο κ. Νατσιούλας γράφει στο σημείωμά του: «Τους αριθμούς και τα ποσοστά τα χρησιμοποιείς ανάλογα με το τι θέλεις να περάσεις στην κοινή γνώμη...».

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 24/11/2012 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5772.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις