Το πρωτοφανές σκάνδαλο με τις άχρηστες φωτομηχανές ΚS-127 των αναγνωριστικών α/φ


Ένα τεράστιο αυταπόδεικτο σκάνδαλο όχι απλά κλοπής του δημοσίου χρήματος, αλλά και πρόκλησης επιχειρησιακής ζημιάς στο ελληνικό σύστημα ασφάλειας, αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr.
Πρόκειται για την υπόθεση των φωτομηχανών KS-127 –που φέρουν τα RF-4E οι οποίες χρυσοπληρώθηκαν πριν από πέντε χρόνια με 23,5 εκατ. δολ., αλλά αυτοί που τις παρήγγειλαν, "ξέχασαν" μια "μικρή" λεπτομέρεια": Οι φωτομηχανές δεν ... χωρούσαν στο αεροσκάφος με αποτέλεσμα, τώρα να σαπίζουν μέσα στα κουτιά τους, το ελληνικό δημόσιο να έχει στερηθεί 23,5 εκατ. δολ, αλλά το κυριότερο, να ληφθεί η απόφαση απόσυρσης των αεροσκαφών αφού πλέον λόγω μή ύπαρξης σύγχρονων φωτομηχανών δεν μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους...

Το Δεκέμβριο του 2008 αποφασίζεται η απευθείας ανάθεση –καθώς δεν υπήρχε άλλη εταιρεία στον κόσμο που να προσέφερε το συγκεκριμένο προϊόν- στην αμερικανική εταιρεία  Reccon Optical (ROI) για την προμήθεια στην ΠΑ  1+1  νέων ψηφιακών φωτομηχανών - μιας KS-127EO και μιας KS-127DB- και την μετατροπή 2 αναλογικών KS-127 σε ψηφιακές.
Η προμήθεια έγινε μέσω FMS κάτι που σημαίνει πως η αμερικανική Αεροπορία ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα -ύψους 23,5 εκατ. $- με την έννοια ότι θα παρελάμβανε το σύστημα και αφού το δοκίμαζε και αυτό ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές που είχε θέσει η ΠΑ θα το παρέδιδε σε αυτή.
Η εκκίνηση του προγράμματος έγινε στις 14 Δεκεμβρίου του 1999 με σχετική LoA που δημοσιοποιήθηκε και η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ROI και της USAF το Δεκέμβριο του 2000, με παράδοση της πρώτης μηχανή (E/O) τον Ιούλιο του 2002, της δεύτερης μηχανής –που θα είχε 2 διαμορφώσεις αναγνώρισης μια οπτική και μια στο υπέρυθρο φάσμα- τον Ιανουάριο του 2003 και των δύο μετασκευασμένων αναλογικών «-127» σε ψηφιακές τον Μάιο του 2003.
defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις