Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς


Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς σε μια επιθετική, όπως χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές, κίνηση λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Νότια Κορέα. Τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας μεταδίδουν ότι η εκτόξευση ήταν επιτυχημένη και ήδη δορυφόρος της βρίσκεται σε τροχιά.  

Από την βορειοαμερικανική διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας αναφέρθηκε ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα αναγνώρισε την εκτόξευση ενός πυραύλου της Βόρειας Κορέας και τα αρχικά στοιχεία δείχνουν την ανάπτυξη αντικειμένου το οποίο φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά.

Πρόκειται για τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή που πραγματοποιείται υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αντικατέστησε τον θανόντα πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπιστώσει την εκτόξευση πυραύλου από τη μεριά της Βόρειας Κορέας και παρακολουθούν στενά την κατάσταση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. 

Ο ίδιος ανέφερε με ηλεκτρονικό μήνυμά του ότι θα υπάρξουν αργότερα λεπτομέρειες για το θέμα.  

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα είπε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο και συντρίμμια του έπεσαν στα δυτικά της κορεατικής χερσονήσου και στα ανατολικά των Φιλιππίνων. 

Καταδίκασε την ενέργεια και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, συνεχίζοντας κανονικά τις δραστηριότητές τους. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η εκτόξευση αναγνωρίστηκε από το αμυντικό σύστημα εντοπισμού και εξουδετέρωσης που έχει εγκαταστήσει η χώρα του στην Κίτρινη θάλασσα αλλά δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει ακόμη εάν η πυραυλική δοκιμή ήταν πετυχημένη. 

Πάντως, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Βόρεια Κορέα αναφέρουν ότι η εκτόξευση ήταν πετυχημένη και αυτή τη στιγμή ειρηνικός δορυφόρος της χώρας βρίσκεται σε τροχιά.
Μέχρι στιγμής η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Η εκτόξευση προκάλεσε έκπληξη επειδή η Βόρεια Κορέα την είχε αναβάλει για τα τέλη του Δεκέμβρη εξαιτίας ορισμένων τεχνικών προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί.  
Παρόμοια προσπάθεια που έγινε τον Απρίλιο απέτυχε αφού ο πύραυλος καταστράφηκε λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει με το πρόγραμμά της να θέσει δορυφόρο σε τροχιά. 

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η εκτόξευση γίνεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού της Βόρειας Κορέας που έχει ως στόχο την κατασκευή πυραύλων ικανών να πλήξουν τις γειτονικές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ αλλά και των προσπαθειών εξέλιξης του πυρηνικού της προγράμματος. 

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4774964

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις