Διεθνές σχολείο όπλων του μαχητικού JAS-39 Gripen


Μία πρωτοποριακή εκπαιδευτική υποδομή για την επιχειρησιακή αξιοποίηση του μαχητικού JAS-39 Gripen πρόκειται να υλοποιήσει και να λειτουργήσει η κατασκευάστρια σουηδική εταιρία Saab.

Η υποδομή με την ονομασία Gripen Fighter Weapons School θα δημιουργηθεί περί τα μέσα του 2013 στη Νότια Αφρική και απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δέσμευση της συγκεκριμένης χώρας για την εμπλοκή – εκμετάλλευση της και φυσικά η έκφραση ενδιαφέροντος και συμμετοχή και από άλλες χώρες χρήστες. Το σχολείο θα εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Overberg και στην αρχή θα στελεχωθεί από έξι έμπειρους ιπτάμενους Gripen που θα διδάσκουν τα δίμηνα μαθήματα (κυρίως σε προηγμένες τακτικές προσβολής επίγειων στόχων και αντιμετώπιση εναέριων και χερσαίων απειλών, υπερηχητική και χαμηλού ύψους πτήση και αφέσεις όπλων).
Κάθε εκπαιδευτής θα πετά τουλάχιστον 20 ώρες τον μήνα (οι πολύ καιρικές συνθήκες θα βοηθούν σε αυτό), ενώ σταδιακά θα εμπλακεί τεχνικό προσωπικό εδάφους και ελεγκτές αεράμυνας. Όσον αφορά τα αεροσκάφη η Saab σε πρώτη φάση πρόκειται να μισθώσει με χρονομερισματρική μίσθωση (easing) τέσσερα ως έξι αεροσκάφη Gripen C/-D από τα 26 που έχει συνολικά προμηθευτεί η αφρικανική χώρα.
Ήδη το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει καταρτιστεί, ενώ προβλέπεται και η συμμετοχή χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων της Νοτίου Αφρικής για την εκτέλεση ορισμένων εκπαιδευτικών αποστολών. Προς το παρόν η Saab έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση για συμμετοχή στην εκπαίδευση της Νοτίου Αφρικής και της Σουηδίας, ενώ αρχικές συζητήσεις έχουν γίνει με τις Ουγγαρία, Ταϊλάνδη και Τσεχία.
Στη δεύτερη φάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επεκταθεί ώστε να συμμετέχουν και άλλοι τύποι μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, όπως επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν παραρτήματα στη Σουηδία και την Ταϊλάνδη για την παροχή εκπαίδευσης σε κλιματολογικές συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία αντίστοιχα.

defence-point.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις