«Le Figaro»: Όσο πιο πολύ πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο δυνατά θα κυματίζει ο Μπερίσα την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας


«Κατά την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα ξεδίπλωσε την σημαία της εθνικής ένωσης των Αλβανών του ...Κοσόβου και των Σκοπίων. Αυτός το τόλμησε! Σε ηλικία 68χρονων ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τιράνων, Σαλί Μπερίσα, μίλησε ξαφνικά για την εθνική επανένωση των Αλβανών. Ο άνθρωπος που νίκησε την κομμουνιστική δικτατορία στις αρχές της δεκαετίας του '90 και επέστρεψε ως πρωθυπουργός το 2005, έσπασε τα ταμπού, όταν είπε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων, θα πρέπει να ενωθούν με τα αδέλφια τους στα Τίρανα», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Για την «Le Figaro», αυτή είναι η στιγμή που η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», που κάποτε την κουνούσαν μόνο οι εξτρεμιστές, παίρνει άλλη διάσταση. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει φόβο στην Σερβία και την Ελλάδα», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

«Ο δοκιμασμένος και υπομονετικός Μπερίσα περίμενε να έρθει η μέρα του» υπογραμμίζει η «Le Figaro».

Μάλιστα η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι εορτασμοί για την 100η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας, έδωσαν την δυνατότητα στον Σαλί Μπερίσα να παρατείνει την ιστορική πορεία του, στέλνοντας το μήνυμα ότι «μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσουμε την εθνική μας επανένωση».

«Με τη βοήθεια της ΕΕ, θα πραγματοποιήσουμε το σχέδιο της Εθνικής Επανένωσης! Λέω στους γείτονες να μην φοβούνται από την εθνική επανένωση των Αλβανών», γράφει η «Le Figaro» επικαλούμενη τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας οι οποίες προκάλεσαν συγκίνηση στο συγκεντρωμένο πλήθος που απάντησε στις δηλώσεις αυτές με την φράση «Μεγάλη Αλβανία».

Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα εκτιμά πως «η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δεν θα τελειώσει με τον εορτασμό της 100ης επετείου αλλά όσο πιο πολύ πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο δυνατά θα κυματίζει από τον ηγέτη της δεξιάς παράταξης η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις