Ελληνικές Ειρηνευτικές Αποστολές: Το τέλος μιας εποχής...

Οι περικοπές του ΥΠΕΘΑ λόγω κρίσης περιόρισαν τη δυνατότητα ενεργής παρουσίας σε ειρηνευτικές αποστολές

Ο πρόσφατος επαναπατρισμός της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τις ειρηνευτικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμμετοχή της χώρας μας σε... μια ευρεία γκάμα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, τόσο των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ όσο και άλλων Διεθνών Οργανισμών κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, σταδιακά θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία για να φτάσει σήμερα, με εξαίρεση ίσως το Κόσοβο, να έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Οι δραματικές περικοπές, άλλωστε, στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόρροια της οικονομικής κρίσης, δεν άφηναν στη χώρα μας παρά πολύ μικρά περιθώρια ώστε να συνεχίσει να διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό ανδρών των Ε.Δ σε διάφορες «θερμές» περιοχές του πλανήτη, από την Αφρική και την Ασία έως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Αυτή τη στιγμή συνολικά 73 Έλληνες αξιωματικοί και 382 οπλίτες λαμβάνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές, τιμώντας την ελληνική σημαία. Αριθμός σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ανάλογα σημαντικά έχει μειωθεί και το κόστος συμμετοχής στις ειρηνευτικές αποστολές. Μόνο κατά την τελευταία τριετία το κόστος από 122,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 μειώθηκε σε περίπου 70 εκατ. ευρώ το 2011, για να περιοριστεί σε λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ το 2012. Κόστος που αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το 2013, έπειτα και από την επιστροφή της ΕΛΔΑΦ, εξέλιξη που από μόνη της δίνει τη δυνατότητα στο ΥΠΕΘΑ να εξοικονομήσει επιπλέον 7 περίπου εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε πάντως πως, σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει και για τα επόμενα δυο τουλάχιστον χρόνια να διατηρεί στην Καμπούλ μια δύναμη 10 περίπου αξιωματικών, αποστολή των οποίων είναι η διευκόλυνση στην αερομεταφορά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον τοπικό πληθυσμό.

Ελληνικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη

Παρά την κατεύθυνση που υπάρχει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για άμεση επιστροφή των ανδρών των Ε.Δ. που έχουν διατεθεί στην υποστήριξη ειρηνευτικών επιχειρήσεων ανά τον πλανήτη, εντούτοις υπάρχουν ακόμη εν εξελίξει αρκετές ειρηνευτικές αποστολές με άρωμα «Ελλάδος». Συγκεκριμένα:

Επιχείρηση ΝΑΤΟ/JOINT ENTERPRISE Κόσσοβο:

Αυτή τη χρονική περίοδο στο Κόσσοβο υπηρετούν 113 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελώντας τη ΕΛΔΥΚΟ-3. Αποστολή τους παραμένει η διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την αποφυγή επεισοδίων μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών κοινοτήτων. Το κόστος διατήρησης της ΕΛΔΥΚΟ έχει μειωθεί σημαντικά, δεδομένου του κλεισίματος του ελληνικού στρατοπέδου στο Ουρόσεβατς και τη συστέγαση των Ελλήνων σε στρατόπεδο της KFOR. Εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες ο αριθμός των ανδρών της ΕΛΔΥΚΟ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένης της πρόθε­σης που υπάρχει από την πλευρά της Πολυεθνικής Διοίκησης να μειώσει το στάδιο επιφυλακής από Gate-2 σε Gate-3. Πέρα πάντως από τα παραπάνω στελέχη τυπικά στην ΕΛΔΥΚΟ ανήκουν 106 ακόμη άνδρες των Ε.Δ., οι οποίοι όμως έχουν επαναπατριστεί. Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα συμμετείχε στην KFOR έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ στις 11 Ιουνίου 1999.

Επιχείρηση «Αλθαία»:

Στις 12 Ιουλίου του2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, την ανάληψη της επιχείρησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με την κωδική ονομασία «Αλθαία». Στη συγκεκριμένη επιχείρηση συμμετείχε και η χώρα μας με έναν μεγάλο αριθμό ανδρών, εκ των οποίων όμως σήμερα έχουν απομείνει μόλις 4 αξιωματικοί σε ρόλο εκπαιδευτή των βοσνιακών Ε.Δ.

Επιχείρηση «Active Endeavour» (για την τρομοκρατία):

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση η χώρα μας έχει διαθέσει μία τορπιλάκατο και μία ομάδα ΟΥΚ. Πρόκειται κυρίως για μια επιχείρηση που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκτελεί έναν ορισμένο αριθμό περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το κόστος της συγκεκριμένης επιχείρησης ήταν περίπου 5.250.000 ευρώ το 2011, ποσό το οποίο -όπως εκτιμάται- μειώθηκε περίπου στο μισό γιο το 2012.

Επιχείρηση «Αταλάντα» (για την πειρατεία):

Η χώρα μας πριν από ένα περίπου χρόνο απέσυρε τη φρεγάτα με την οποία συμμετείχε στην «Αταλάντα», κερδίζοντας 23 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος μόλις δύο αξιωματικοί σε ρόλο επιτελή στο στρατηγείο της επιχείρησης στο Νόρθγουντ.

Επιχείρηση UNIFIL:

Αποστολή της UNIFIL είναι η εκτέλεση Επιχειρήσεων θαλάσσιου Ελέγχου, με σκοπό την απαγόρευση διακίνησης παράνομου οπλισμού και συναφών υλικών προς τον Λίβανο, σε συνεργασία με τις λιβανικές Αρχές και για υποβοήθηση αυτών. Η χώρα μας συμμετέχει με σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, μόνο όμως εφόσον απαιτηθεί.

Ακολουθώντας τον μεγαλοϊδεατισμό

Είναι γεγονός πως οι ελληνικές ειρηνευτικές αποστολές ακολούθησαν σε σημαντικό βαθμό τον κύκλο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους μεγαλοϊδεατισμούς της πολιτικής ζωής κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας η συμμετοχή της Ελλάδας περιοριζόταν σε ένα μικρό αριθμό παρατηρητών και κάποια μικρά στρατιωτικά τμήματα, επιπέδου Λόχου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα δεδομένα σταδιακά αρχίζουν να αλλάζουν, με τη χώρα μας να εμπλέκεται όλο και περισσότερο, συμμετέχοντας και αυτή στην ανάπτυξη του δόγματος της «Επιβολής της Ειρήνης», το οποίο παγιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 31/12/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις